Vijftig jaar geleden: première van de film “Help!”

In tegenstelling tot de gangbare opinie ben ik altijd al een grotere voorstander geweest van de tweede film van The Fab Four. Ik verkies hem met andere woorden boven “A hard day’s night”. Toen ik hem onlangs echter heb teruggezien (op de BBC) viel hij mij een beetje tegen. Toch wel meer tijdsgebonden dan ik had gedacht. Maar dat is “A hard day’s night” ook. Om nog van “The Magical Mystery Tour” te zwijgen!

“Help” was in 1965 reeds een noodkreet van John Lennon om niet te verzuipen in Beatlemania. Maar zeggen dat Beatlemania er tevens de oorzaak van is dat hun manager Brian Epstein zich twee jaar later van het leven benam is ook weer overdreven. Men kan net zo goed stellen dat het wegebben van Beatlemania (aangezien ze niet meer op toer gingen) er eerder schuld aan is!
Alhoewel The Beatles afkomstig zijn van de legendarische voetbalstad Liverpool, heb ik bij leven en welzijn nooit iets vernomen over hun verbondenheid met de club. Pas in 2000 vertelt Marc Didden in Het Nieuwsblad dat John Lennon een Liverpool-supporter zou geweest zijn, net zoals Ray Davies voor Arsenal supporterde. Hij zou in 1965 in het legendarische blad Juke-Box naar aanleiding van een cupmatch tegen Anderlecht verklaard hebben: “Laat die juffertjes van Anderlecht maar komen.” Waarbij juffertjes een eufemisme voor janetten zou geweest zijn. Dit lijkt me een typisch geval van mythevorming (gezien het feit dat Didden zowel Beatlehater als Anderlechtfan is) want ik was in die tijd zelf een Anderlecht-supporter (wegens linksbuiten Wilfried Puis!), volgde dus het voetbal en las ook Juke-Box. En toch niks van gemerkt. Beatles en sport? Het zal duren tot de Linda McCartney-wielerploeg in 1999 vooraleer er ook maar enige band zal zijn! (En van zodra Linda overleden was, doekte Paul de ploeg op.)
Vooraleer de wereld te veroveren, moesten The Beatles natuurlijk eerst nog Londen aan hun voeten krijgen. John Lennon: “Toen we in Londen aankwamen, werden we door de Londenaren als echte provincialen behandeld. Dat waren we trouwens ook.”
Londenaar Mick Jagger vertelt een heel ander verhaal: “Ik heb je al gezegd dat ze ongelofelijk blasé waren. Ze speelden nogal graag de Onbereikbaren, laten we er geen doekjes om winden: ze hadden het vreselijk in hun bol. Ze zijn veel te snel wereldberoemd geworden. Je mag niet vergeten dat ze in wezen een stel boerelummels waren, met een door en door provinciale stijl. Zelf wilden ze dat natuurlijk niet geweten hebben.”
In 1965 werden de “boerelummels” geridderd als M.B.E.s, “a reward based partially on the amount they’d earned in dollars, partially on the Labour Party’s mistaken belief that to flatter the Beatles was to win over a future electorate,” schrijft George Melly in “Revolt into Style” (p.77).
Na een tournee op de Filippijnen waar één en ander uit de hand loopt en ze op een bepaald moment zelfs voor hun leven vreesden, besluiten The Beatles van op te houden met toeren. Ringo: “Na een tijdje begonnen we te vermoeden dat we net zo goed winden konden staan laten op het podium: we zouden toch nog dezelfde waanzinnige respons krijgen.” In plaats van winden te laten, besluiten ze wijselijk zich nog uitsluitend toe te leggen op plaatopnamen. In 1966 is er “Revolver”, hun eerste poging tot “kunst”, o.a. met een hoes van Klaus Voormann, de bassist van Manfred Mann die ze nog kennen uit hun Hamburg-tijd. De grootste hit hieruit is een doodsimpele meezinger, “Yellow submarine”, maar zelfs die is eigenlijk gebaseerd op een klassiek thema, nl. uit de Mazurka van Edward Elgar.
Alhoewel The Beatles nu dus continu in Engeland verblijven, is het contact met Brian Epstein toch fel verminderd. Zij vallen dan ook compleet uit de lucht als ze horen dat op 27 augustus 1967 Brian Epstein overleden is. Als doodsoorzaak wordt eerst een overdosis slaapmiddelen opgegeven, pas later zal men als echte oorzaak zelfmoord suggereren. Volgens Albert Goldman in “The Lives of John Lennon” echter zou Epstein om het leven zijn gekomen tijdens een SM-spel met een Coldstream Guardsman. Zijn advocaat David Jacobs, die 16 maanden later zélf op dergelijke manier omkwam, zou dit helpen verdoezelen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.