The Day of the Jackal

Vandaag is het precies vijftig jaar geleden dat een moordaanslag op de Franse president Charles De Gaulle werd verijdeld.

Dit incident is de geschiedenis ingegaan als “the Petit Clamart assassination attempt”. On 22 August 1962 the French President Charles de Gaulle was the target of an assassination attempt organised by the French paramilitary group of OAS. As de Gaulle’s black Citroën official limousine sped through Petit-Clamart it was met by a “barrage of submachine-gun fire”. De Gaulle and his entourage, which included his wife, survived the attempt without any casualties or serious injuries while the attempt’s perpetrators were subsequently all arrested and put to trial. Dit incident vormt de aanleiding voor the Frederick Forsyth novel The Day of the Jackal, in which the Organisation de l’armée secrète – after the failure of the actual August 1962 Petit Clamart assassination attempt – hire an English professional assassin to kill him on Liberation Day 1963. The novel was made into a film, starring Edward Fox and Michel Lonsdale, in 1973. De regie was in handen van de Oostenrijks-Amerikaanse cineast Fred Zinnemann (1907-1997), die zich tot zijn dood zou verzetten tegen het feit dat een zogenaamde “remake” door Michael Caton-Jones de titel “The Jackal” zou meekrijgen, omdat in de remake het personage van De Gaulle werd geschrapt, aangezien de makers ervan uitgingen dat de kijkers niet meer zouden weten wie De Gaulle was. Helaas heeft Zinnemann (mede door zijn dood die samenviel met de release van de film) zijn strijd verloren en heeft het onbenul alweer eens gezegevierd. En dat terwijl de enige “overeenkomst” met de oorspronkelijke Jackal nog is dat er op pompoenen wordt geschoten om te oefenen. En hij schiet er dan nog naast ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.