Het is vandaag al vijftien jaar geleden dat de Amerikaanse “King of Pop” Michael Jackson is overleden, nadat hij rond het middaguur in zijn woning in Los Angeles door een hartstilstand werd getroffen. Hij werd naar het UCLA Medical Center gebracht, waar hij om 14:26 uur lokale tijd (21:26 UTC) op 50-jarige leeftijd dood werd verklaard. De herdenkingsceremonie vond plaats op 7 juli 2009 in Los Angeles. Op donderdag 3 september 2009 is Jackson, 70 dagen na zijn dood, bijgezet in een mausoleum op Forest Lawn Memorial Park in Glendale. Jacksons privéarts, Conrad Murray, werd veroordeeld voor doodslag, wegens onjuiste toediening van medicijnen.

Vijftien jaar na zijn dood gaat het in deze woke-tijden vooral over de beschuldigingen van kindermisbruik die hem, ook al tijdens zijn leven, blijven achtervolgen. Daar is op zich niks mis mee, want we mogen zoiets zeker niet onder de mat schuiven, maar wat mij wel ergert dat sommige van die artikels onder de titel “mogen we de muziek van Michael Jackson nog spelen?” worden aan de man gebracht. Dat vat precies mijn ergernis samen over het woke-verschijnsel: men maakt geen onderscheid tussen de man zelf en zijn artistieke prestaties. Dat is wat me b.v. ook zo ergert bij “het geval” van Bart De Pauw. Of die afleveringen van “F.C.De Kampioenen” die op een bepaald moment werden geschrapt.

Jackson heeft, met goedvinden van de ouders, soms intensieve vriendschappen gehad met diverse minderjarige jongens. Meermalen ging een van zijn beste jonge vrienden ook mee op een internationaal tournee. Vaak kon iedereen dan zien dat ze hand in hand liepen, en verscheen de jongen samen met Jackson voor Jacksons hotelraam als die van daar de fans begroette. Verder kwamen ze vanaf 1990 ook vaak op zijn landgoed Neverland. Hij sliep dan vaak met zo’n jongen in dezelfde kamer, en ook wel in hetzelfde bed. De meesten hebben verklaard dat er niets ongepasts gebeurde, maar er zijn ook verschillende beschuldigingen van seksueel misbruik. Bij die minderjarigen waren er ook soms bekenden zoals Sean Lennon en kindster Macaulay Culkin.

Jackson zelf trouwde in 1994 met Lisa Marie Presley, de dochter van Elvis Presley. Na minder dan twee jaar werd de scheiding aangevraagd. Eind 1996 trouwde Jackson met Debbie Rowe, een verpleegster. Het paar kreeg twee kinderen, zoon Michael Joseph Jackson Jr (Prince Jackson) en dochter Paris-Michael Katherine Jackson (Paris Jackson). Eind 1999 gingen Jackson en Rowe uit elkaar. Later kreeg Jackson een tweede zoon, Prince Michael II, met als koosnaam ‘Blanket’, die zich tegenwoordig Bigi Jackson noemt. De naam van de moeder is tot nu toe niet bekendgemaakt.

Zelf was ik geen fan van Michael Jackson, behalve dan bij het album “Thriller”, waarover ik dan ook een bijdrage heb geschreven op deze blog.

Ronny De Schepper (op basis van Wikipedia)

Foto: Michael Jackson bij het Witte Huis in 1984 (White House Photo Office – National Archives and Records Administration, ARC Identifier: 198548)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.