Gertrude Augusta “Gussie” Moran (1923-2013) was een Amerikaanse tennisster die de officiële Wimbledon-presentator, Ted Tinling, vroeg om haar outfit te ontwerpen (foto Pinterest).

Ze vroeg om één mouw in één kleur, de andere mouw in een andere kleur en de rok in een derde kleur. Vanwege de toernooiregel dat alle outfits alleen wit mochten zijn, weigerde hij, maar stemde er later mee in een outfit te ontwerpen die aan de regel voldeed.
Haar outfit, een korte tennisjurk met een onderbroek met ruches en kant, was zo kort dat haar onderbroek zichtbaar was tijdens de wedstrijd, een primeur voor elk toernooi. De eerste en enige keer dat ze de outfit op de baan droeg, liep ze met haar racket voor haar gezicht.
In een tennisdocumentaire op ESPN over Wimbledon en de vereiste om wit te dragen, merkte oud-tennisanalist Bud Collins op dat de ‘ondeugende’ Gussie Moran op Wimbledon een kanten slipje met ruches droeg.
Haar outfit trok veel aandacht; verslaggevers die verslag deden van het evenement begonnen haar ‘Gorgeous Gussie’ te noemen, en fotografen vochten voor posities waar ze lage foto’s van Moran konden maken, in de hoop een glimp van het kant te kunnen zien. De gebeurtenis shockeerde de functionarissen van Wimbledon en leidde tot een debat in het parlement.
Moran, die er door de commissie van de All England Lawn Tennis and Croquet Club van werd beschuldigd ‘vulgariteit en zonde in het tennis te hebben gebracht’, keerde later terug naar het dragen van korte broeken. Tinling, die 23 jaar lang als officiële Wimbledon-gastheer had opgetreden, werd na het incident 33 jaar lang gemeden (hij werd pas in 1982 opnieuw genodigd naar Wimbledon).
In een interview uit 1988 waarin verslag werd gedaan van het Wimbledon-incident in 1949 sprak Moran over de gebeurtenis: “Ik schaamde me omdat ze zoveel bewondering hadden voor het personage ‘Gorgeous Gussie’. Weet je, ik was echt nooit iets om over naar huis te schrijven. Ik was een gewoon meisje. Maar in het tijdschrift Life stond een foto waarop ik ‘Beauty Gussie’ werd genoemd en de Britten pikten het op en deden er echt werk mee. Dan zagen mensen mij en hoorde ik ze zeggen: ‘Ik heb knappere serveersters gezien bij de hotdogkraam.’ Ik ging gewoon kapot. Emotioneel kon ik het niet aan.” 

Ronny De Schepper [op basis van Wikipedia]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.