Honderd jaar geleden vonden voor de tweede keer (na 1900) de Olympische Spelen plaats in Parijs. De openingsceremonie vond plaats in het Stade olympique Yves-du-Manoir, een atletiekstadion in Colombes, een voorstad van Parijs (foto Dr.Clint Beans via Wikipedia). Het stadion heette toen nog Stade de Colombes. In 1928 werd het vernoemd naar de rugbyspeler Yves du Manoir die op 2 januari 1928 tijdens een vlucht ter behaling van zijn vliegbrevet verongelukte. Het meest opvallende aan deze openingsceremonie is dat de sluitingsceremonie pas op 27 juli zou plaatsvinden!

Tijdens deze Spelen werd er gesport in 19 disciplines binnen 17 sporten. Kanovaren was een demonstratiesport. Er namen 44 landen deel. Duitsland was opnieuw niet uitgenodigd. Debuterende landen waren Ecuador, de Filipijnen, Ierland, Litouwen en Uruguay. Letland en Polen debuteerden op de Zomerspelen nadat ze eerder dat jaar al deelnamen aan de Winterspelen van 1924 in Chamonix (de Semaine des Sports d’Hiver die tegelijk met de Spelen van Parijs werden georganiseerd in Chamonix werden achteraf aangewezen door het IOC als de eerste Olympische Winterspelen). Het feit dat het aantal deelnemende landen toenam van 29 tot 41 gaf aan, dat de Olympische Spelen steeds meer werden gezien als belangrijke, internationale gebeurtenis. Dit werd verder versterkt door de aanwezigheid van meer dan duizend journalisten.
De Spelen inspireerden ook veel Franse kunstenaars. Franse schrijvers zoals Jean Giraudoux, Henry de Montherlant, Paul Claudel en Paul Valéry en musici zoals Maurice Ravel en Arthur Honegger zaten in de jury van de muziek- en literatuurwedstrijden, of namen deel met een werk.
Voor het eerst werd een soort olympisch dorp gebouwd. Dit waren echter niet meer dan enkele inderhaast opgetrokken schamele barakken. Het olympisch motto, “Citius, Altius, Fortius” (sneller, hoger, sterker) werd ook voor het eerst gebruikt. Verder werd tijdens de ceremonies voor medaillewinnaars tijdens deze Spelen voor het eerst het volkslied van het winnende land gespeeld.
Johnny Weissmuller, die later bekend werd als acteur in de Tarzan-films, won op één dag twee gouden medailles bij het zwemmen en een bronzen bij het waterpolo. In totaal won hij drie gouden medailles (100 m, 400 m en 4 x 100 m vrije slag) in het zwemmen. In de finale van de 100 m versloeg hij de grote kampioen van de Spelen van 1920, de Amerikaan Duke Kahanamoku en zijn jongere broer Samuel. Weissmuller nam deel voor de Verenigde Staten, maar opmerkelijk is dat hij op dat moment de Amerikaanse nationaliteit nog niet had (hij zou pas in 1932 genaturaliseerd worden)! Eigenlijk komen die medailles dus Hongarije toe… (Hij werd geboren als Peter Johann Weissmüller in Freidorf, een wijk in het huidige Timișoara in Roemenië, in het toenmalige Oostenrijk-Hongaarse rijk en gedoopt als János Weissmüller.)
Ook bij het roeien ging de overwinning bij de achten naar de Amerikaanse ploeg. Een van die acht roeiers was Benjamin Spock, die later wereldbekend zou worden als kinderarts.
De Britten Harold Abrahams and Eric Liddell wonnen medailles op de 100 en 400 meter. Hun verhaal vormde de basis voor de film “Chariots of Fire”.
De winst in het olympisch voetbaltoernooi ging verrassend naar Uruguay, dat in de finale Zwitserland versloeg met 3-0. Het Nederlandse voetbalteam leek als enige opgewassen tegen het verrassend sterke Uruguay. Vlak voor tijd stond het 1-1, een omstreden strafschop schonk Uruguay alsnog de overwinning. De Belgische Rode Duivels, die in 1920 nog het olympisch voetbaltoernooi hadden gewonnen, waren in Parijs al vroeg uitgeschakeld. Ze hadden bij het begin van het toernooi (één maand voor de openingsplechtigheid) een verpletterende 8-1 nederlaag geleden tegen Zweden.
Voor het laatst tot de Spelen van 2016 stond Rugby Union op het programma. De finale werd verrassend gewonnen door het Amerikaans rugbyteam, dat thuisland Frankrijk met 17-3 versloeg.
Ook voor het laatst tot de Spelen van 1988 maakt tennis deel uit van de Olympische Spelen.
Voor het eerst daarentegen maakte het schermen voor vrouwen onderdeel uit van de Spelen. De Deense Ellen Osiier won een gouden medaille zonder een wedstrijd te verliezen.
De vliegende Finnen Paavo Nurmi en Ville Ritola domineerden het langeafstandslopen. Nurmi won eerst de 1500 meter (3.53,6) en ongeveer een uur later ook de 5000 meter (14.31,2). Nurmi zou later ook nog de individuele veldloopwedstrijd winnen. Ritola won de 10.000 meter met een nieuw wereldrecord (30.23,2) en de 3000 meter steeple, en werd tweede achter Nurmi op de 5000 meter en in het veldlopen. Samen met de rest van het Finse team wisten beide heren ook nog de 3000 meter en het veldlopen bij de teams te winnen. Het Finse loopsucces werd gecomplementeerd met de overwinning van Albin Stenroos op de marathon. Verdere Finse successen waren er in het speerwerpen, waar Jonni Myyrä won, en de moderne vijfkamp, waar het goud ging naar Eero Lehtonen. Dit Finse overwicht weerspiegelde zich ook in de medailletabel:
Plaats Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Verenigde Staten 45 27 27 99
2 Finland 14 13 10 37
3 Frankrijk 13 15 10 38
4 Groot-Brittannië 9 13 12 34
5 Italië 8 3 5 16
6 Zwitserland 7 8 10 25
7 Noorwegen 5 2 3 10
8 Zweden 4 13 12 29
9 Nederland 4 1 5 10
10 België BEL 3 7 3 13

Ronny De Schepper (gebaseerd op Wikipedia)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.