Music for the Royal Fireworks (HWV 351), is een compositie van Georg Friedrich Händel. Händel schreef het ter ere van de Vrede van Aken (*). Samen met Water Music en de Messiah behoort het tot de bekendste werken van Händel.

Op verzoek van koning George II van Groot-Brittannië is het werk geschreven voor uitvoering door een militaire kapel zonder strijkers. De oorspronkelijke partituur was voor 9 trompetten, 9 hoorns, 24 hobo’s, 12 fagotten, 1 contrafagot, 1 serpent (**), 6 pauken en 2 kleine trommen. Later heeft Händel strijkers toegevoegd om het werk beter geschikt te maken voor uitvoeringen in de concertzaal.
Het stuk bestaat uit vijf delen:
Ouverture: Adagio, Allegro, Lentement, Allegro
Bourrée
La Paix: Largo alla siciliana
La Réjouissance: Allegro
Menuets I en II
De namen van het derde en vierde deel, La Paix (de vrede) en La Réjouissance (de vreugde), verwijzen naar de Vrede van Aken.
De première van het stuk vond plaats op 27 april 1749 in het Green Park te Londen. Het orkest zat in een tijdelijk opgetrokken bouwwerk, ontworpen door Giovanni Niccolò Servandoni. Ook het vuurwerk zou ontworpen zijn door Servandoni. Het liep echter mis: tijdens de voorstelling werd het slecht weer, waardoor een deel van het decor vuur vatte.

Ronny De Schepper (op basis van Wikipedia)

(*) De Vrede van Aken beëindigde de Oostenrijkse Successieoorlog en werd getekend door een bijeengekomen congres in de rijksstad Aken in het Heilige Roomse Rijk. Het resulterende verdrag werd getekend op 18 oktober 1748. Groot-Brittannië en Frankrijk bepaalden de voorwaarden van dit verdrag, die overeengekomen waren bij het Congres van Breda, en andere naties accepteerden ze. Voor Vlaanderen betekende deze Vrede dat Frankrijk zich terugtrok uit de Oostenrijkse Nederlanden.
(**) De serpent is een blaasinstrument, dat volgens een 18e-eeuwse Franse publicatie rond 1590 in Auxerre (Frankrijk) is uitgevonden. Het instrument bestaat uit aaneengelijmde houten spanen, in twee onderstaande S-bochten gebogen (vandaar de naam) en omwikkeld met leer. De buis is zo’n twee meter lang. De komst van de tuba in de 19e eeuw (1850) betekende uiteindelijk het doodvonnis voor de serpent.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.