Exact vijf jaar na “Tarzan” en “Buck Rogers” was het de beurt aan een ander legendarisch stripfiguur om zijn eerste verschijning te maken: Flash Gordon.

De strip was van bij de aanvang bedoeld om in concurrentie te gaan met “Buck Rogers” en volgt de avonturen van Flash Gordon en zijn genootschap bestaande uit Dr.Hans Zarkov en Dale Arden. Het verhaal begint als Dr.Zarkov een ruimteschip uitvindt waarin de drie een reis maken naar de planeet Mongo. Hier komen ze echter vast te zitten. Mongo wordt bewoond door een aantal verschillende culturen, waarvan sommige technologisch zeer geavanceerd, die één voor één veroverd zijn door de tiran Ming the Merciless.
Elke regio van Mongo is analoog aan regio’s op Aarde. Zo zijn er:
Arborai: een bosregio geregeerd door Barin.
Grigia: een bevroren poolregio.
Tropica: een tropische regio.
Een onderzees koninkrijk
Een vliegende stad geregeerd door Prins Vultan.
Er zijn veel intelligente levensvormen op Mongo, waaronder de leeuwmensen en haaimensen.
De drie reizigers raken kort na hun aankomst bevriend met Prins Barin, de rechtmatige opvolger van de troon die Ming heeft veroverd. De drie voegen zich bij Barins strijd om Ming te stoppen.
In 1935 werd de strip omgezet tot “The Amazing Interplanetary Adventures of Flash Gordon”, een 26 delen tellende radioserie die de strip zeer nauwkeurig volgde, behalve de laatste twee afleveringen.
Een tweede serie getiteld “The Further Interplanetary Adventures of Flash Gordon”, verscheen in 1936.
Flash Gordon verscheen ook in drie filmseries met Buster Crabbe in de hoofdrol: “Flash Gordon Serial” (1936), “Flash Gordon’s Trip to Mars” (1938) en “Flash Gordon: Conquers the Universe” (1940).
De Flash Gordon-filmserie uit 1936 werd eveneens omgezet tot de eerste Flash Gordon-film (1936).
In 1936 verscheen ook het eerste en enige deel van een gepland tijdschrift getiteld “Flash Gordon Strange Adventure Magazine”. Het verhaal in dit tijdschrift was “The Masters of Mars”, geschreven door de voor de rest onbekende James Edison Northford. Het verhaal was min of meer gebaseerd op de strips en bevatte illustraties van Alex Raymonds werk.
De eerste roman gebaseerd op de strip, “Flash Gordon in the Caverns of Mongo” werd gepubliceerd in 1936 door Grosset & Dunlap. De auteur was Alex Raymond. Net als het tijdschrift uit datzelfde jaar zou de roman het begin moeten zijn van een serie, maar ook deze serie ging niet door.
Een Flash Gordon televisieserie met in de hoofdrol Steve Holland verscheen in 1954 en 1955. De serie bevatte 39 afleveringen en is, tot dusver, de enige live-action televisieserie gebaseerd op de strips.
In 1973 lanceerde Avon books een zesdelige romanserie over Flash Gordon gericht op volwassenen.
Een semi-pornografische filmparodie getiteld “Flesh Gordon” (let op de spelling!) verscheen in 1974, gevolgd door “Flesh Gordon Meets the Cosmic Cheerleaders” in 1989.
In zijn jeugd was George Lucas een fan van de Flash Gordon-serie en hij liep ooit met het idee rond om er een film over te maken. Dino De Laurentiis, die op dat moment de filmrechten bezat, was niet geïnteresseerd in Lucas’ idee. Lucas begon daarna te werken aan zijn Star Wars-serie, waarbij hij zich onder meer liet inspireren door de Flash Gordon-strips en -filmserie. Flash Gordon en Dale Arden vormden de inspiratie voor de personages Luke Skywalker en Prinses Leia.
In 1980 verscheen de tweede “officiële” Flash Gordon-film, met in de hoofdrol Sam J.Jones. De film staat bekend om zijn camp-uitstraling en de muziek van Queen. Hij kreeg derhalve een cultstatus.
Flash Gordon verscheen in de animatieserie “Defenders of the Earth” uit 1986. In deze serie werkt hij samen met The Phantom en Mandrake the Magician. De serie liep 65 afleveringen.
In 1988 produceerde DC Comics een gemoderniseerde versie van de strip. De strip zette Flash neer als een voormalig basketbalspeler die op Mongo een nieuwe zin van het leven ontdekt. De serie liep de geplande negen delen en had een open einde, waarschijnlijk omdat DC hoopte de serie voort te kunnen zetten. Dit ging echter niet door. (Wikipedia)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.