Vandaag is het 110 jaar geleden dat de Franse schrijver Louis Hémon in Canada is overleden. Hij wordt dan ook vaak als een Canadese auteur vermeld, maar – zoals mijn vriend Alcide opmerkt – “un peu abusivement puisqu’il a vécu moins de deux ans au Canada, d’octobre 1911 à juillet 1913.”

Louis Hémon werd geboren op 12 oktober 1880 in Brest, Frankrijk. Hij groeide op in een welvarend gezin en genoot van een comfortabele jeugd. Als jonge man ontwikkelde hij een passie voor schrijven en literatuur. Hij begon met het publiceren van enkele korte verhalen en artikelen in literaire tijdschriften, maar slaagde er niet in veel bekendheid te verwerven.

Daarom emigreerde hij naar Canada in 1911. Daar leefde hij bij de achtergebleven Acadiens, wier verhalen hem inspireerden tot het schrijven van “Maria Chapdelaine”, een soort van magisch-realistische roman, al schuilt het magisch-realisme van Hémon minder in het verhaal dan wel in de behandeling ervan. Vooral de sfeer is bijvoorbeeld van belang.

Het boek vertelt het verhaal van een jonge vrouw genaamd Maria, die geconfronteerd wordt met de uitdagingen van het leven op het platteland. Hémon baseerde het personage Maria op verschillende vrouwen die hij had ontmoet tijdens zijn verblijf in Quebec.

“Maria Chapdelaine” werd gepubliceerd in 1913 en werd al snel een literaire sensatie. Het werk wordt geroemd om zijn gedetailleerde beschrijvingen van het landelijke landschap, de harde omstandigheden van het boerenleven en de innerlijke strijd van Maria tussen haar liefde voor een lokale boer en de verleiding van een meer avontuurlijk leven.

Merkwaardig is wel dat Hémon zelf ook om het leven kwam in vergelijkbare omstandigheden van zijn held in “Maria Chapdelaine”. Op 8 juli 1913, kort na de publicatie van “Maria Chapdelaine”, besloot hij om samen met een jonge Australiër dieper het Canadese binnenland in te trekken. Daarvoor volgden zij de transcontinentale spoorlijn. Onderweg werden ze verrast door een trein…

Hoewel zijn literaire carrière kort was, heeft Louis Hémon met “Maria Chapdelaine” een blijvende indruk achtergelaten. Het boek wordt nog steeds beschouwd als een van de belangrijkste werken in de Canadese literatuurgeschiedenis. Het succes van het werk heeft geleid tot talloze vertalingen en aanpassingen, zowel in film als in theater.

De erfenis van Louis Hémon leeft voort in de harten van lezers over de hele wereld. Zijn vermogen om het menselijk bestaan en de schoonheid van de natuur te vangen, maakt hem een onvergetelijke schrijver.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.