Vandaag is het al zestig jaar geleden dat blueslegende Elmore James is overleden.

Zoals zovele blueszangers werd hij geboren in de Mississippi-delta (meer bepaald in Richland), maar het was in Chicago dat hij zijn succes zou kennen. Op zijn tiende leerde hij al blues zingen en gitaarspelen op een zelfgemaakte gitaar. Hij speelde samen met mensen als Robert Johnson en Sonny Boy Williamson, maar er zijn geen opnames van Elmore James bewaard gebleven uit de periode 1929 en 1952. Zijn oudst bewaarde plaatopnames zijn die voor Lillian McMurry’s Trumpet Records, maar het is bij het beroemde Chess-label dat we zijn voornaamste werk vinden. Hij nam meer dan honderd nummers op, waarvan sommige ook onder de naam Elmore Brooks. Zijn bekendste nummer is Dust My Broom. In 1955 bracht hij hiermee de Chicago-blues immers op nieuwe wegen door het perfectioneren van de bottleneck-stijl van zijn oude leermeester Robert Johnson. Vooral de intro van dit nummer is een riff die door bluesgitaristen veel wordt gebruikt als opening van hun nummers. Zo werd hij weldra bekend als King of the Slide Guitar. Met zijn rauwe scheurende muziek legde de basis voor wat later de rock’n’roll zou worden.
Net als Robert Johnson stierf James echter vrij jong. Dat mag echter niet beletten dat ook zijn invloed op de blues-revival in de jaren zestig doorslaggevend is geweest, denken we maar aan “Coming home” van Fleetwood Mac. Andere mensen die hem als inspiratiebron citeren zijn o.m. Little Richard, Jimi Hendrix en Eric Burdon.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Elmore James (1918-1963)

  1. Zijn grootste fan in de muziekwereld was ongetwijfeld Elmo Lewis…. die wij beter kennen als Brian Jones, de in 1969 overleden stichter van de Rollin’ Stones.
    Jones was bezeten van de gitaarstijl van James en dat is duidelijk hoorbaar in de muziek die de Stones in hun beginjaren brachten. De muziek van de Rolling Stones zal echter onder invloed van Jagger-Richards een meer poppy richting uitgaan, in de voetsporen van de Beatles, en dit zal Brian Jones, nooit helemaal kunnen verwerken. Misschien had hij in navolging van Clapton bij de Yardbirds, als echte bluespurist de band al vroeg moeten verlaten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.