De Duitse bariton Samuel Hasselhorn heeft dus de negende editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang gewonnen. Ik ga niet beweren dat dit ten onrechte was (ik moet trouwens nog zijn optreden in de finale beluisteren), maar ik wil toch een grove onrechtvaardigheid aankaarten!

In de halve finale mocht deze Duitser immers een volledig Duits programma brengen. Dan is het natuurlijk makkelijk om b.v. Russen en Koreanen te bekritiseren over hun uitspraak van het Engels of het Frans!
Bovendien vormden deze liederen een mooi thematisch geheel, waardoor hij een echt recital kon brengen, dit in tegenstelling tot de andere kandidaten die een aria uit een (barok)opera moesten afwisselen met liederen of met een aria uit een oratorium!
Ik hoop dat dit in de finale een beetje recht getrokken wordt, maar dit onrecht kan eigenlijk niet helemaal meer worden hersteld. Als men een wedstrijd organiseert moeten de regels gelden voor alle deelnemers. Anders hadden ze in het veldrijden net zo goed die elektrische fiets van Femke Vandendriessche kunnen toelaten!

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Vijf jaar geleden: Samuel Hasselhorn wint de Elisabethwedstrijd

 1. Uiteindelijk zong hij in de finale enkel een aria van Verdi (in het Frans dan nog wel) en voor de rest opnieuw uitsluitend Duits. Het onrecht werd dus zeker niet hersteld.
  Maar de manier waarop hij het zong was wel geweldig. Vooral zijn omstreden aaneenschakeling van Mendelssohns “Es ist genug” met de sterfscène uit “Don Carlos” was fantastisch. Ik hoop dat iemand het zo ook op YouTube plaatst, dan maak ik er onmiddellijk een mp3’tje van. (Ze hadden beter dit gespeeld op de herdenkingsdienst voor Luc Bomans in plaats van dat nummer van Stef Bos, dat nu totaal ten onrechte een hit zal worden.)
  Hoe had men dergelijke situatie dan kunnen oplossen? Volgens mij waren er twee mogelijkheden:
  1.De eerste prijs niet toekennen. Dat zou een duidelijk signaal zijn: Hasselhorn is de beste, maar hij heeft zich niet aan de reglementen gehouden, dus kunnen wij de eerste prijs niet uitreiken.
  2.Afschaffen die handel! Als je een wedstrijd organiseert en je houdt je niet eens aan de regels, dan kan je maar beter de wedstrijd zelf afschaffen, mede het adagium van Bela Bartok indachtig: “Wedstrijden zijn voor paarden!” Er is dan echter één probleem: de Elisabethwedstrijd is nog de enige week waarin er op de televisie uitgebreid aandacht wordt besteed aan klassieke muziek. Als men die dus zou afschaffen, zou ik me met het jaarlijkse nieuwjaarsconcert moeten tevreden stellen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.