Vandaag is het 35 jaar geleden dat de Amerikaanse science-fiction schrijver Robert Heinlein is overleden.

03 robert heinlein in 1929

Volgens Wikipedia behoort hij samen met Arthur C.Clarke en Isaac Asimov tot de Grote Drie van de Amerikaanse SF-literatuur. Zo wordt algemeen aangenomen dat Heinlein de “uitvinder” van de “time gate” is, meer bepaald in zijn verhaal “By His Bootstraps”. Maar anderen denken daar anders over. De meeste van zijn boeken gaan namelijk over de “superioriteit” van het menselijke ras tegenover de “aliens”. Was de oorspronkelijke definitie van “a­lien” in The First Oxford English Dictionary (1871) immers niet: “A person who belongs to a different political society than that in which he resides”? De overeenkomst met de Uebermensch-theorieën van bepaalde regimes die we maar al te goed kennen mag duidelijk zijn. Nemen we nu “Starship troopers” (1960), in 1997 verfilmd door de Nederlander Paul Verhoeven, al moet die wel geweten hebben dat dit boek in zijn land verboden was tot in 1992. “Het boek stelt individuele moed en burgerzin centraal en introduceert een maatschappij waarin alleen mensen die vrijwillig hebben meegedaan aan een periode van maatschappelijke dienstplicht stemrecht hebben, tegen de achtergrond van een conflict van de mensheid gebaseerd op vrijheid tegen aliens die op een communistische manier georganiseerd zijn. De gelijknamige film van Paul Verhoeven verandert het boek in zo’n grote mate dat van de originele boodschap niets overblijft en het geheel verandert in een ‘satire’ op een militaristisch Amerika,” aldus een diep ontgoochelde Wikipedia-schrijver, die tot nu toe niet is terecht gewezen. In 1958 creëerde Heinlein een superras in “Methuselah’s children”, een boek dat herinneringen oproept aan “Slan” van de al even controversiële A.E.Van Vogt (1912-2000). In 1951 schreef Heinlein “The Puppet Masters” over een ras van buitenaardse parasieten dat zich op de rug van de aardbewoners vastzet en deze hun wil oplegt.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.