Ik ben geen fan van Herman Brood. Nooit geweest. Ik denk dat dit nog het best geïllustreerd wordt door het feit dat de enige keer dat ik hem heb weten optreden (ergens op een plein in de rand van Brussel), ik gedurende het grootste gedeelte van het optreden backstage bleef staan praten met Raymond van het Groenewoud en zijn Centimeters, die het voorprogramma hadden verzorgd. Mijn bespreking van “Cha cha” in De Rode Vaan onder de titel “Brood en spelen” was dan ook navenant.

De onlangs overleden Sid Vicious (Sid Smeerlap, pseudoniem door hemzelf gekozen), ex-Sex Pistol en vermoedelijke moordenaar van zijn verloofde Nancy Spungen, is door de (jonge) lezers van New Musical Express uitgeroepen tot most wonderful human being van 1978, zoiets als de Schat van het Jaar…
Geen haar op mijn hoofd (en ik heb er gelukkig nog veel) denkt eraan onze brave (?) Noorderbuur Herman Brood over dezelfde kam te scheren als dit individu, maar de plotse belangstelling voor hem kadert wel in dezelfde troebele atmosfeer. Inderdaad, Brood is geen lieverdje geweest (drugs, pornofilms, opvoedingsgesticht, gevangenis…), maar ik ben niet moralist genoeg om hem dat ten kwade te duiden. Brood is volwassen en hij moet maar weten van welk hout hij planken zaagt. Dat de jaren-zeventig-pubers echter in dergelijke oven brood bakken doet mij evenwel pijn aan het hart.
Of zou het dan toch door zijn muziek zijn? Ik heb Brood reeds op diverse manieren aan het werk gehoord – live in open lucht, live op televisie, live op plaat, deze studio-opnamen (*) – en nog steeds vind ik “het” niet. Het is niet slecht (al ware het maar dat ik dit zeg om de nagedachtenis van Cuby and the Blizzards te eren), maar de “kick” waar Brood zelf zo dol op is, komt niet over. Jammer voor mij misschien, maar ik lig er toch niet wakker van.

Ronny De Schepper

Referentie
Herman Brood, Cha Cha, Ariola 200 230

(*) Dit is niet helemaal waar. Ziehier wat Wikipedia erover schrijft:Cha Cha is een live LP van Herman Brood & his Wild Romance uit 1978. Het betreft echter niet de registratie van een concert. Cha cha werd live in de studio opgenomen, in het bijzijn van een aantal geslecteerde fans. Voor de hoestekst worden vier niet-bestaande locaties opgevoerd waar de live-lp opgenomen zou zijn: The Pinge à Linge, Belgique, The Relight Café, The Pedo Ville en The Too Far Gone Discotheque.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.