Vandaag wordt de Duitse bassist Klaus Voormann 85 jaar. Hij is vooral bekend als ontwerper van de Beatles-hoes “Revolver” (zie links op bovenstaande foto), maar eigenlijk is hij nog belangrijker als prototype van de fameuze Beatle-kopjes!

Alhoewel Klaus geboren werd in Berlijn, zat hij om een of andere reden toch in Hamburg op het einde van de jaren vijftig, toen The Beatles daar op de Reeperbahn speelden. Hij kwam vaak naar hun optredens en bracht daar ook zijn vriendin Astrid Kirchherr mee naartoe (*). Zo zal hij ze echter wel verliezen aan de toenmalige bassist van The Beatles, kunststudent Stu Sutcliffe.
En zo komt het dat Kirchherr het haar van Sutcliffe knipt op dezelfde manier als haar vorig lief, Klaus Voormann dus. Zij had hem immers zo geknipt omdat zij als “Exis” (existentialisten) fans waren van de films van Jean Cocteau en in één van die films loopt Jean Marais er met zo’n lang uitgevallen pagekopje bij.
De andere Beatles lachen hem aanvankelijk uit, maar als ze een tweede keer naar Hamburg terugkeren, nadat ze er eerst waren uitgegooid omdat George nog minderjarig was, heeft de jonge, en dus beïnvloedbare, George Harrison zijn haar reeds zo geknipt en even later volgen dan ook John en Paul.
Later zal Klaus Voormann The Beatles naar Engeland volgen en speelde er als bassist in de groep Manfred Mann en daarna in de begeleidingsgroep van John Lennon, de Plastic Ono Band. Verder speelde hij bas op de eerste solo-platen van George Harrison, diens legendarische popconcert voor Bangladesh en verscheidene albums van Ringo Starr, Harry Nilsson, Randy Newman en Carly Simon. Maar veel verrassender vind ik het feit dat hij in 1982 opdook in de Neue Deutsche Welle, meer bepaald in de popgroep Trio, die vooral bekend werd van Da da da.

Ronny De Schepper

(*) Het zal ook in het huis van zijn ouders zijn dat drie Beatles (John was er niet bij) in 1963 een korte vakantie doorbrachten op het Spaanse eiland Tenerife.

Een gedachte over “Klaus Voormann wordt 85…

  1. Ik vond hem een wat een onzichtbare (onhoorbare) bassist. Misschien iets te bescheiden, zich wat te beperkend tot de basis.
    Toch vind ik het zalig wat hij doet in het nummer “Oh my love” op Imagine. Luister naar de bas onder de tekst in de middlepart “ I see the wind, oh I see the trees”.
    Prachtig toch ?

    GR JPG

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.