Dertig jaar geleden woonde ik voor de Vlaamse Socialistische Zelfstandigen een colloquium bij…

In de marge van de horeca-vakbeurs “Tecknik’Hotel ’93” in Oostende werd een colloquium gehouden, waaruit bleek dat de restaurantsector achteruit boert. De gemiddelde Belg had de broeksriem reeds aangehaald en heeft hem sindsdien niet meer losgemaakt, om nu maar eens deze voor de restaurantsector erg toepasselijke beeldspraak te gebruiken.

Daarnaast is er ook nog de ‘cocooning’-trend, die ervoor zorgt dat men niet zo makkelijk meer het huis uitgaat. Denk maar aan reclameslogans als “ik bistrodineer liever thuis” en dergelijke meer.

En als er dan toch “uit” wordt gegeten, dan gebeurt dit vaak in tavernes of brasseries waar men ook voor lichte versnaperingen tot zelfs dagschotels terechtkan.

Dat de prijzen hier lager liggen, heeft dan ook weer als gevolg dat restauranthouders steeds meer zakendiners aan hun neus zien voorbijgaan, aangezien die nu nog slechts voor 50% aftrekbaar zijn.

Desondanks kunnen we vaststellen dat steeds meer afgestudeerden van hotelscholen zich zeer jong als zelfstandigen vestigen. Met alle gevolgen vandien uiteraard, zoals toenemende faillissementen.

De enige restaurants die stand houden, meer zelfs die vooruitgang boeken, zijn ketenrestaurants. En dan hebben we het zelfs niet eens over de bekende hamburgertenten, maar b.v. de Brusselse vestiging van “Chez Leon” kende in 1992 een omzet van 1,2 miljard, zijnde een stijging met dertig procent!

Ook de tewerkstelling in de horeca neemt sedert de jaren zestig onafgebroken toe. In dertig jaar tijd is het aantal jobs immers zowat verdrievoudigd (van 24.974 in 1960 tot 84.711 in 1991). In tegenstelling tot wat vaak het geval is, is hier de aangroei wel het sterkst in de ondernemingen met meer dan 200 werknemers. In 1960 waren er immers slechts een duizendtal van die aard, terwijl dat er nu reeds meer dan 7.400 zijn. Toch blijven de kleine bedrijven (tussen 5 en 49 werknemers) voor de grootste tewerkstelling zorgen. Alleen al de 31.500 café’s in België stellen 65.000 mensen te werk!

Toch staan er ook veel café’s leeg. Niet minder dan 60% van de horecazaken gaan immers binnen het jaar op de fles. De Belgen mogen dan nog notoire cafégangers zijn, de crisis doet zich ook hier gevoelen. De tijd van “cafeetje links, cafeetje rechts”, zoals Vuile Mong zingt in “Het apekot”, is dus duidelijk voorbij. Zelfs in zijn café-keuze is de jonge Vlaming kieskeurig geworden.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.