Op 20, 21, 28 april 2018 om 20 uur en op zondagmiddag 29 april om 15 uur voerde Joka, de Jong-Catharinisten van Aalst in de VTI-zaal, Sint Annastraat 99, “Zomerzotheid” van Guido Van Meir op.

“Wat de opvoeringsgeschiedenis van het stuk betreft, dat is een opmerkelijk verhaal,” vertelt Guido Van Meir. “Ik voltooide Midzomerzotheid in opdracht van Ignace Cornelissen van Het Gevolg, maar nog voor het in januari 2006 in première zou gaan (met o.a. Jacob Beks, Mathias Sercu en Eva Schram), verminderde de adviescommissie podiumkunsten de subsidies voor Het Gevolg met een derde, zodat de productie – toen nog met 10 acteurs – noodgedwongen moest afgevoerd worden. Vervolgens wilde Robby Cleiren het opvoeren met de Kakkewieten zaliger, als hun volgende voorstelling in Het Paleis, waar ook directrice Barbara Wyckmans het stuk wel zag zitten. Voor het zover kwam splitten de Kakkewieten echter en ging ieder zijns weegs zodat deze voorstelling er nooit kwam. Regisseur Sam Bogaerts was vervolgens enthousiast, maar had helaas geen eigen gezelschap meer. Hij organiseerde met zijn Gentse conservatoriumstudenten een openbare lezing van het stuk in het kader van een Shakespeare-project, en suggereerde mij om mijn stuk op te sturen naar het Noord-Nederlands Toneel. Daar werd het voor opvoering voorgedragen door o.a. de Vlaamse acteur Ludo Hoogmartens, die er op dat moment aan de slag was. Voor het zover kwam sloeg ook daar de subsidiehakbijl hard toe zodat de productie niet doorging. Om een lang verhaal kort te maken: zij die enthousiast waren hadden er het budget niet voor, en zij die er het budget voor hadden (de grote stadstheaters) waren niet geïnteresseerd. Ik kijk dus met meer dan gewone belangstelling uit naar de productie van de Catharinisten in Aalst. Hun regieconcept ziet er alvast veelbelovend uit.”
Voor een radiointerviewtje met regisseur Hans Slagmulder en actrice Bieke Persoons: https://vimeo.com/263508923

2 gedachtes over “Vijf jaar geleden: “Zomerzotheid” van Guido Van Meir

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.