Het is ook al vijftien jaar geleden dat de blinde gitarist Jeff Healey is gestorven.

Norman Jeffrey Healey werd geboren in Toronto en werd op eenjarige leeftijd blind door een tumor in het oog. Zijn beide ogen moesten geamputeerd worden. Dit weerhield hem er niet van om gitaar te leren spelen. Hij viel daarbij op door een unieke speelstijl: hij speelde meestal zittend op een stoel met zijn gitaar plat op de schoot.
Op zijn zeventiende formeerde hij de band Blue Direction. Later ging hij optreden met twee bevriende muzikanten. In 1988 brachten zij als The Jeff Healey Band het debuutalbum ‘See The Light’ uit. Het album werd goed ontvangen en betekende een internationale doorbraak. In 1989 gaf een rolletje in de film Road House hem extra bekendheid. The Jeff Healey Band maakte een internationale tournee en trad onder andere op op Pinkpop en Torhout-Werchter.
Healey had in Toronto zijn eigen kroeg, Healey’s, waar hij elke donderdag optrad met een rock-georiënteerde band en elke zaterdag met zijn jazzgroep Jeff Healey’s Jazz Wizards. Later opende hij een grotere club genaamd Jeff Healey’s Roadhouse. Ook presenteerde hij een radioshow voor een lokaal station uit Toronto, waarin hij vooral aandacht aan jazzmuziek schonk. Zo stond hij aan de wieg van de carrières van verschillende artiesten, onder wie Amanda Marshall.
In 2005 kreeg hij opnieuw kanker, deze keer aan zijn benen. Blijkbaar bleef hij toch optreden, want ik heb een live-CD & DVD van hem (“Songs from the road”) die werd opgenomen op 5 augustus 2006 in Noorwegen, op 20 mei 2007 in Londen en op 15 november 2007 in Toronto. Op het einde van dat jaar dienden er echter tumoren uit zijn longen te worden verwijderd. Ondanks bestraling en chemotherapie overleed Jeff Healey in maart 2008 op 41-jarige leeftijd. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.