In de winter van 1993 werkte ik ’s zondags op de sportredactie van De Morgen. Aangezien deze krant niet geïnteresseerd was in sport, bestond mijn taak erin om teksten die aangeleverd werden door Het Laatste Nieuws (op dat moment was er nog geen formele band tussen beide kranten, maar blijkbaar hing dus toen al in de lucht dat ze samen tot dezelfde persgroep zouden gaan behoren) in te korten. Hier en daar kon ik het niet laten om ook persoonlijke bedenkingen erin te stoppen. Na al die jaren weet ik natuurlijk niet meer wat op rekening van de journalist van Het Laatste Nieuws komt en wat op die van mij. Ik publiceer ze dus gemakshalve maar onder mijn naam, met mijn excuses aan mijn confrater van HLN.

Het WK ski in Japan dreigt in sportief en financieel opzicht een grote mislukking te worden. In het weekeinde viel het complete wedstrijdprogramma in het water. Overvloedige regenval en flinke dooi veranderden de pistes in glibberige glijbanen. De deelnemers waren voornamelijk op een sporthal of hotel aangewezen. De organisatie is nog niet in paniek, maar sluit niet uit dat de titelstrijd met een of meer dagen moet worden verlengd. “Alles is mogelijk”, verklaarde een woordvoerder van de Internationale Skibond (FIS). “We hebben op dit moment echter nog voldoende tijd over. Ik ben ervan overtuigd dat alle wedstrijden hier in Japan kunnen worden afgewerkt.”
De slechte weersomstandigheden hebben het wedstrijdschema volledig op zijn kop gezet. Nog niet één race is op het vastgestelde tijdstip afgehandeld. Eerst was de wind spelbreker, nu is het de regen die in combinatie met hoge temperaturen de banen op de Kotakakura en Shizukuishi onbegaanbaar maken. Voor de eerste keer in de WK-geschiedenis moest zelfs een flexibel onderdeel als de combinatie-slalom (mannen) worden afgelast. Slechts één, de combinatie-vrouwen (Miriam Vogt), van de in totaal tien te begeven titels is in vijf tijd dagen afgewerkt. Zeven dagen resteren nog. Voor vandaag staan de reuzeslalom (vrouwen) en de combinatie-slalom (mannen) op het programma. De berichten voorspellen echter niet veel goeds : aanwakkerende wind, dalende temperatuur en sneeuwstormen. “Het weer is in heel de wereld van slag”, probeerde FIS-secretaris Gian-Carlo Kasper de omstreden keuze voor Japan te rechtvaardigen.

Het Japanse organisatiecomité is verzekerd tegen een definitieve afgelasting van een of meer wedstrijden. “Wij krijgen een schadevergoeding als een televisie-uitzending komt te vervallen,” liet een zegsman weten. Hij wilde geen bedragen noemen. Voor de snelle en populaire onderdelen (afdaling en Super-G) is de hoogste verzekering afgesloten. In de voorverkoop zijn voor die disciplines vele tienduizenden toegangsbewijzen aan de man gebracht.
Het WK in Japan werkt met een begroting van ruim 650 miljoen frank. Indien ook de tweede week door de weersomstandigheden sterk wordt gehinderd, dreigt voor de sponsors en televisiemaatschappijen een miljoenenstrop. Volgens het Japanse organisatiecomité klagen de kapitaalverschaffers echter nog niet.
“De relatie niet onze geldschieters is nog uitstekend”, verzekerde een functionaris. “Voorlopig houden we geen rekening met een verlies.” Een woordvoerder van het televisiestation CBC heeft de hoop op winst evenwel al opgegeven. “We hebben alleen al in het weekeinde ongeveer 7 miljoen frank satellietkosten verspeeld”, jammerde de man.

Referentie
Ronny De Schepper, Programma WK ski valt in ’t water, De Morgen, 8 februari 1993

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.