In de Gentse Feesten 1976 pakten Romain Deconinck en Freek Neirynck uit met “De Roste Wasser”. Het werd gecreëerd door Theater Taptoe en dus was er ook veel plaats ingeruimd voor marionetten. Twintig jaar later bewerkte Freek Neirynck het stuk uitsluitend voor acteurs. Op die wijze was het nog tot 30 december 1997 in de Minardschouwburg te zien. * De Roste Wasser is eigenlijk Ernest Camilus De Vriendt, die roodharig was en “wasser” ofte “blanchisseur” van beroep. Het was in die tijd niet evident uw was naar een wasserij te doen en het cliënteel van de Roste bestond dan ook voornamelijk uit de meisjes uit het Glazen Straatje, die wel wat anders om handen hadden dan hun lingerie te staan uitwassen. Zo werd de Wasser betrokken bij hun intiemste bezigheden. Daardoor verwierf hij zich een status, die hem door een groot deel van de mannelijke bevolking van Gent werd benijd, maar die hem ook erg geliefd maakte wegens zijn provocatorische opstelling tegenover het betuttelende gezag. (HLN, 29/12/1997)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.