Vandaag is het 55 jaar geleden dat Beatle Paul McCartney zich officieel verloofde met de actrice Jane Asher, maar tot een huwelijk zou het uiteindelijk niet komen.

In “The Times Guide to the Beatles”, uitgebracht op 12 september 2009, staan een heleboel weetjes in die ik nog niet kende (zoals dat “Misery” oorspronkelijk voor Helen Shapiro was geschreven, maar dat die het van de hand wees), maar wat mij vooral aanspreekt zijn boude uitspraken zoals die van Daniel Finkelstein, die gewoonweg stelt: “McCartney’s relationship with the actress Jane Asher, rather than Lennon’s bed-in with Yoko Ono or McCartney’s marriage to Linda, was the union with the biggest impact on the music of the Beatles. It wasn’t simply that McCartney sang some of his best songs in this period about Asher (We Can Work it Out, I’m Looking Through You, For No One). It was that he moved into her parents’ home.”
Om bij mij in het gevlei te komen helpt het natuurlijk dat hij Yoko Ono “eccentric and difficult” noemt, maar de échte uitleg is als volgt: “At the Asher’s dinner table, he (McCartney dus, RDS) took part in their word games, and arguments settled by recourse to an encyclopaedia. Jane’s doctor father introduced McCartney to high culture. And most important of all, her brother Peter (van Peter and Gordon, RDS) introduced the Beatle to avant-garde artists, collectors and dealers. The singer immersed himself in their world, financing their picture galleries, building a studio to record their poetry, sponsoring their underground magazines. And he sucked in their influences, passing them on to Lennon too.”

Die “hogere cultuur” had McCartney alvast niet van huis meegekregen, alhoewel zijn vader een amateur-jazzmuzikant was. Tijdens onze “magical mystery tour” in 2003 konden we vaststellen dat Paul in een klein rijhuisje woonde in een wijk, waar zelfs nu nog altijd de elektrische leidingen boven de grond liggen.
Jane Asher heb ik later nog af en toe aan het werk gezien als actrice (op de BBC-televisie), maar vooral ken ik haar uit de wedstrijd “Maestro” (op diezelfde BBC) waarin ze een klassiek orkest moest leiden. Als ik me niet vergis, is ze derde geëindigd in die wedstrijd.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.