Ik vind het toch wel godgeklaagd dat de VRT nu ook al het vorstenhuis inschakelt om de kijkcijfers voor “Katarakt” op te vijzelen. Nog maar gisteren waren onze vorsten te gast in de VRT-studio’s en kijk wat er gebeurt! (*)

Sinds een paar weken kan ik niet meer zeggen dat de fruitserie “Katarakt” samen met “Adriaen Brouwer” en “Stille waters” een “trilogie der traagheid” vormt. Integendeel zelfs, zoals Raymond van het Groenewoud het zou formuleren: het gaat nu verbazend goed vooruit! Het bekendste voorbeeld is dat van die Poolse jongen die tegen het einde van de aflevering reeds beter Nederlands sprak dan Waldek na ettelijke jaren in “Thuis“!
Dat deed me denken aan het Filharmonisch Orkest van Warschau dat tijdens het ECOV-concert in 1991 werd geleid door de Amerikaan Patrick Summers. Mochten de orkestleden dan niet steeds even accuraat spelen, de kennis van het Nederlands van deze ‘Polen’ was fenomenaal. Aan de toog in Vooruit hoorden we er een in plat Gents een pintje bestellen. En gij nu!
Maar ja, die Poolse perenplukker kreeg dan ook goede lessen. Zijn lief, de dochter van het hoofdpersonage, was immers maar wàt ongerust toen ze hoorde dat kokerzicht erfelijk is… (Ongetwijfeld zien we haar binnenkort terug in één van de kokers van de Pappenheimers.) Maar het is dus wel kokerzicht, hé, en geen katarakt noch cataract. Ik kan me voorstellen dat een titel als “kokerzicht” minder aanspreekt, maar waarom de titel van de serie per se naar die medische anomalie diende te worden genoemd is mij nog altijd een raadsel. En dat terwijl de fruitsector garant staat voor tal van sappige woordspelingen. Lap, daar heb je er al één!
Een trompet op een soundtrack zal echter nooit meer hetzelfde zijn na de hilarische persiflage van “Het Gat van de Wereld” (Humo) op de muziek van Steve Willaert voor “Katarakt”: “Voor mensen die maar geen genoeg krijgen van trompetten. Toeteren, blazen en schetteren tot het uw oren uitkomt! (…) Met de toptracks: Geen peren maar appelen, Verschot in de rug, Plukken en blazen, Ontroostbare tuba, Trompet in de morgen, Trompet rond de middag, Trompet gaat slapen, Toeteretoet entateretaat, Pot pot poâât en Er zit een tsjoep op mijn trompet.”

Ronny De Schepper

(*) Geschreven n.a.v. het feit dat koning Albert een katarakt-operatie diende te ondergaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.