Jungle Boek (originele titel The Jungle Book) is een Amerikaanse tekenfilm uit 1967, geproduceerd door Walt Disney en geregisseerd door Wolfgang Reitherman. De film ging in première (in de VS) op 18 oktober 1967. Het is de 19e avondvullende film van Disney. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rudyard Kipling.

Ondanks het feit hij ontevreden was over het succes van zijn vorige film, The sword in the stone, besloot Disney toch om Wolfgang Reitherman een tweede kans te geven (zijn zoontje Bruce zou later de stem van Mowgli inspreken). Larry Clemons was de eerste van in totaal vier scenarioschrijvers voor de film. Naar verluidt zou Disney Clemons een kopie van Kiplings boek hebben gegeven, met het advies dit boek vooral niet te lezen alvorens aan het scenario te beginnen.
Disney liet het verhaal van Kipling dus aanpassen om het geschikter te maken voor een film voor alle leeftijden. Enkele belangrijke verschillen zijn: in het boek wordt Mowgli door de wolven gevonden (waarvan in de werkelijkheid ook voorbeelden van bestaan), niet door de panter Bagheera. De persoonlijkheden van Bagheera en Baloe zijn in de film trouwens vrijwel tegenovergesteld aan het boek. In het boek is juist Baloe de serieuze leraar die Mowgli de lessen van de jungle bijbrengt, terwijl Bagheera het allemaal wat minder nauw neemt en Mowgli meer zijn gang laat gaan. Nog straffer is dat in het boek de slang Kaa juist een van de protagonisten en een goede vriend van Mowgli is! En tenslotte: in het boek beseft Mowgli zelf het belang van zijn terugkeer naar de mensen. In de film wil hij tot het eind in de jungle blijven.
Koning Lowie en de gieren zijn er voor de film bijbedacht en dat had de volgende reden: voor het eerst in de geschiedenis van Disney werden bekende acteurs ingehuurd om de stemmen van de personages in te spreken. De tekenaars lieten zich inspireren door deze acteurs en soms ook muzikanten om de personages te ontwikkelen. Zo is er de vergane glorie Louis Prima, die nog eens mag schitteren als King Louis, maar ook de gieren uit de climax van de film lijken qua uiterlijk sterk op The Beatles. De reden dat gekozen werd om de vogels naar hen te modelleren was omdat het er even naar uitzag dat The Beatles de liedjes voor de film zouden inzingen en de stemmen voor de gieren zouden doen. Manager Brian Epstein (die twee maanden voor de film uitkwam zou overlijden) had Disney zelf benaderd met het verzoek of The Beatles aan de film mee mochten werken. Epstein vergat echter om zijn plannen eerst met de bandleden zelf te bespreken. John Lennon was tegen het idee en keurde het dan ook af toen hij het hoorde. En als Lennon “nee” zei, dan wàs het ook “nee”.
Origineel zouden alle liedjes voor Jungle Book door Terry Gilkyson geschreven worden. Walt Disney vond de liedjes echter ongepast en huurde de Sherman Brothers in om andere liedjes te schrijven. Toch was er één nummer dat de Sherman Brothers erin hebben gelaten, namelijk “The Bare Necessities”. De score van de film werd gecomponeerd door George Bruns. (Wikipedia)
“Jungle book” werd de laatste tekenfilm die Walt Disney nog zelf superviseerde, want de verstokte roker stierf aan longkanker op 15 december 1966.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.