Het is vandaag al 55 jaar geleden dat de Argentijnse rebel Ernesto “Che” Guevara werd geëxecuteerd in Bolivië.

De arts Ernesto Guevara was een lid van Fidel Castro’s revolutionaire Beweging van de 26ste juli, die in 1959 via een revolutie in Cuba aan de macht kwam. De bijnaam Che kreeg hij gedurende zijn verblijf in Guatemala. In Latijns-Amerika wordt de kreet “Che” gebruikt om iemands aandacht te trekken; het kan vrij vertaald worden als vriend of maat. “Che” wordt ook gebruikt als bijnaam voor iemand uit Argentinië.
Na verscheidene posten in de nieuwe Cubaanse regering te hebben bekleed, verliet Guevara Cuba in 1966 om de revolutie in andere landen te verspreiden, eerst in het voormalige Belgisch Congo en later in Bolivia. Op 8 oktober 1967 werd Guevara opgepakt tijdens een door de CIA georganiseerde militaire operatie van het Boliviaanse leger. Hoewel de CIA hem volgens Wikipedia voor ondervraging liever in leven wilde houden, werd Guevara de dag na zijn gevangenname geëxecuteerd. In juli 1997 zijn de overblijfselen van Guevara en zes van zijn kameraden naar Cuba overgebracht en in oktober 1997 met militaire eer bijgezet in een mausoleum in Santa Clara.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Ernesto “Che” Guevara (1928-1967)

  1. Mensen zijn toch bange schapen. Moet ge nu iemand executeren omdat hij een revolutie in gang steekt met vredige bedoelingen. Allez er zal wel wat bloed. Gevloeid hebben daar niet van maar moest zich dat nu voltrokken denk ik dat we veel vroeger dan +-binnen tien jaar met een ander soort mens temaken zullen hebben gehad.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.