Toen ik bijna 35 jaar geleden Freddy De Kerpel ging interviewen, outte deze reeds Emile Griffith, een gewezen wereldkampioen boksen, als homo. Ik weet echter niet of deze er ook zelf is voor uitgekomen, alleszins wordt in Het Nieuwsblad van vandaag de “allereerste” profbokser opgevoerd, die zichzelf out als homo. Het betreft de 31-jarige Puertoricaan Orlando Cruz en de krant voegt er meteen aan toe dat de reacties op de coming-out grotendeels positief zijn, al vrezen sommigen ook voor zijn veiligheid. “Omdat boksen zo’n hoog machogehalte heeft, is de kans ook groot dat andere boksers een kamp tegen hem in de toekomst zullen weigeren,” waarschuwt Het Nieuwsblad. Daar plaats ik echter De Kerpel tegenover die aansluitend op zijn opmerking over Griffith zei: “Het is een mythe dat boksers iets zouden hebben tegen homo’s. Integendeel, hoe meer homo’s er zijn, hoe meer vrouwen er overblijven voor de boksers!”

Orlando Cruz is de huidige nummer vier van de wereld bij de vedergewichten in de World Boxing Organisation (WBO). Hij begon op zijn zevende te boksen en vocht in 2000 op de Olympische Spelen in Sydney. In vier jaar tijd won hij zeven gouden medailles, een zilveren en twee bronzen op internationale toernooien. Met als bekroning zijn eerste wereldtitel op 22 maart 2008 (de IBA vedergewicht-titel).
De reden waarom Cruz met zijn onthullingen naar buiten komt, is omdat hij naar eigen zeggen een rolmodel wil zijn voor alle kinderen die professioneel willen boksen. ‘En ik wil mezelf recht in de ogen kunnen kijken. Ik ben altijd een trotse Puertoricaan geweest maar ik was ook altijd een trotse homo. En dat zal ik ook altijd blijven. Al meer dan 24 jaar vecht ik ertegen en al die jaren heb ik het verborgen gehouden. Ik heb lang getwijfeld of ik uit de kast zou komen, maar nu ben ik opgelucht dat ik het gedaan heb. Dat kon alleen omdat ik zowel mentaal als fysiek sterk gegroeid ben. Natuurlijk deed ik het niet zonder goed overleg met mijn psychologen, familie, trainers en managers.’
Julio Serrano, woordvoerder van de Amerikaanse holebifederatie, is Cruz dankbaar voor zijn onthulling. ‘Dit is een kans om stereotypen te doorbreken, zoals dat er geen homo’s zouden zijn in macho sporten zoals boksen. Het geeft ook hoop aan jonge homo’s die vaak te maken krijgen met een onverdraagzame samenleving. Zeker in dergelijke sporten.’

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.