Ik ben een kind van de jaren zestig. In die tijd werden politieagenten – vooral dan door hun optredens op campussen van Amerikaanse universiteiten – als “pigs” bestempeld.

Dat was voor mij een moeilijke periode, want mijn vader was zelf politie-inspecteur. Ik had dan ook een beetje problemen met die benaming, ook al omdat in ons eigen land dat eigenlijk toch nog wel meeviel. Integendeel, soms vond ik dat herrieschoppers zelfs te veel speelruimte kregen. Maar nu ik zie wat er in Catalonië gebeurt, begrijp ik ten volle waarom men die benaming uit de kast heeft gehaald. Wat de Spaanse politie bezielt in hun optreden tegen vreedzame Catalanen, die enkel maar hun stem willen uitbrengen, dat gaat echt mijn petje te boven. Die mannen vliegen erin met een onbegrijpelijke energie, die haast aan wellust grenst. Enerzijds hoop ik stiekem dat de Catalaanse politie zich aan de zijde van hun bevolking zal scharen, anderzijds kunnen we dan vrijwel zeker stellen dat we aan de rand van een tweede Spaanse burgeroorlog staan!

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Vijf jaar geleden: the pigs are back!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.