Niet alle opera’s van Mozart zijn zo bekend als b.v. zijn « Zauberflöte ». « La Clemenza di Tito », die 25 jaar geleden in de Vlaamse Opera was te zien, is er zo één.

Nochtans is hij tegelijk met « Die Zauberflöte » geschreven, dat betekent dus vlak voor de dood van de componist. Op die manier verschilt hij dan ook van een aantal minder bekende jeugdopera’s van Mozart. Waarom heeft « Clemenza » niet de status verworven van de Toverfluit of de zogenaamde Da Ponte-opera’s (« Le nozze di Figaro », « Don Giovanni », « Cosi fan tutte ») ? Zeker niet wegens de tekstschrijver. Pietro Metastasio was in zijn tijd zeker de gelijke van Lorenzo Da Ponte en ongetwijfeld de betere van Johann Schikaneder, Mozarts logebroeder die de opdracht gaf voor de Toverfluit. Wel hebben de problematieken die deze werken aansnijden beter de tijd doorstaan dan het verhaal over de Romeinse keizer Titus. Ook is de muziek van Mozart zelf veel ernstiger. Het is immers een zogenaamde opera seria. De Engelse dirigent Roy Goodman moet echter wel in staat zijn de partituur zo dynamisch mogelijk te doen klinken. (HLN, 23/9/1997)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.