Vele Britten stonden te snotteren bij het overlijden van de Queen Elisabeth Windsor. Het land stond stil. Stakingen werden opgeschort. Alle media in het land en het Westen werden gemobiliseerd om te zeggen waar de honden van de Queen worden ondergebracht. Alle politieke partijen in het land stonden in het gelid. Eén partij deed niet mee, de Communistische Partij van Groot-Brittannië. In de krant The Morning Star werd een kritische commentaar van de CP gepubliceerd op de dag van de begrafenis 19 september 2022. (Foto YouTube)

De benoeming van het staatshoofd zonder verkiezingen is een ideale gelegenheid om eindelijk een debat te beginnen, niet alleen ter linkerzijde maar ook onder het grote publiek, over de constitutionele organisatie van Groot-Brittannië. Wie kan het ermee eens zijn dat twee van de drie belangrijkste pijlers van de politieke macht, met name het staatshoofd en het House of Lords niet verkozen zijn door het volk? Het wordt hoog tijd de democratische revolutie te voltooien die begon in 1640 en werd teruggedraaid door de contrarevolutie van 1688. De contrarevolutie herstelde de monarchie en consolideerde het House of Lords en de gevestigde staatskerk The Church of England.

Royalty’s worden nog steeds gebruikt om een economisch en sociaal systeem te maskeren dat gebaseerd is op de uitbuiting en onderdrukking van de ene klasse door de andere en om de bloedige imperiale erfenis van Groot-Brittannië wit te wassen. Over de hele wereld zijn in naam van de Britse kroon veroverings-, bezettings- en plunderoorlogen gevoerd. Vandaag omvat de erfenis van het Britse imperium de kroongebieden waarvan sommige tot de grootste belastingparadijzen behoren. Waar de superrijken van Groot-Brittannië en andere kapitalistische landen de enorme opbrengsten van hun commerciële en criminele activiteiten verbergen.

In Ierland wordt de loyauteit aan de Britse kroon gebruikt als een giftig wapen om de hereniging van het eiland in een republiek met 32 provincies te beletten. Thuis is de monarchie op cynische wijze ingezet om chauvinisme, imperialisme en een valse ‘nationale eenheid’ te promoten. En om het verzet van de Britse arbeidersklasse en het volk tegen het beleid van de heersende klasse te ondermijnen.

De gebeurtenissen sinds de dood van Elisabeth Windsor hebben de extreem nauwe banden tussen de koninklijke familie en de Britse strijdkrachten bevestigd. Er wordt nooit gesproken over de oorlogsmisdaden en schending van de mensenrechten van het Britse leger die onder Elisabeth plaatsvonden. We denken aan Cyprus, Kenia, Aden, Irak, Afghanistan.

De burgerlijke en politieke en vakbondsrechten werden afgedwongen door massale volks- en klassenstrijd. Ze werden nooit vrijwillig verleend door de heersende klasse en de monarchie. In Schotland, Wales en England worden veel van deze rechten bedreigd door de nieuwe Tory regering onder de leiding van Liz Truss. Een groot deel van de kapitalistische wereld glijdt af naar een recessie. De kapitalistische markten slagen er niet in om economische en ecologische veiligheid, sociale rechten en een vreedzaam samenleven te verzekeren. De Britse heersende klasse bereidt een nieuw offensief voor tegen de welvaart van het volk, tegen de essentiële democratische rechten van vrije meningsuiting en vreedzaam protest.

Dat offensief wordt gepromoot door dezelfde media die zoveel deden om de mythen van de monarchie te verspreiden, inclusief de kruiperige, eenzijdige en historisch revisionistische berichtgeving over de vervanging van de dode monarch.

Naarmate de harde realiteit zichzelf opnieuw bevestigt, de pro-monarchie hysterie vervaagt en het volksverzet groeit, moet de kans ook worden aangegrepen om belangrijke constitutionele vragen op te werpen. De huidige leiding van Labour die zich in de Union Jack verkleedt, is niet bereid noch in staat om één van deze essentiële taken op zich te nemen.

De CP zal samenwerken met alle linkse en progressieve krachten om te pleiten voor: een gekozen staatshoofd, de nationalisatie van het kroonlandgoed en het gebruik ervan in het algemeen belang, de afschaffing van het House of Lords. De CP eist een federaal systeem in Groot-Brittannië met grote economische en financiële bevoegdheden voor Schotse, Welshe en Engelse parlementen, regionale vergaderingen en lokale overheden. Plus een kiessysteem dat zorgt voor evenredige vertegenwoordiging in de verkozen organen. De CP verwelkomt het besluit van het volk en het parlement van Barbados om het Gemenebest te verlaten en een republiek te worden; we kijken hoopvol uit naar het besluit van het Jamaicaanse volk (en andere leden van het Gemenebest) om de niet verkozen monarch Charles III als staatshoofd af te zetten en zijn nationale soevereiniteit en onafhankelijkheid in handen te nemen.

Miel Dullaert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.