Het is vandaag al 25 jaar geleden dat de Hongaars-Britse dirigent Georg Solti is overleden.

Gyorgy Solti werd geboren in Budapest, waar hij piano, compositie en orkestdirectie studeerde bij Bartok, Kodaly en Leo Weiner. Hij vond dat allemaal eigenlijk vanzelfsprekend en werd pas serieus toen hij naar Salzburg kwam als “Glockenspieler” in de “Zauberflöte” van Arturo Toscanini. “Een kinderlijke dictator die om een niets begon te roepen en te tieren,” aldus Solti, “zoiets zou ik nooit doen. Maar hij heeft me wel leren hard werken. Zodanig zelfs dat toen ik in 1939 moest uitwijken en niet meer kon werken, ik blij was dat ik op dat moment de pianopartituur van vijftig opera’s uit het hoofd kende!” In 1946 wilde hij terugkeren, maar de communistische machthebbers lieten hem weten “hem niet nodig te hebben”. Hij heeft zich dan in Engeland gevestigd en is er muziekdirecteur geworden van Covent Garden. Daarna van de Beierse Staatsopera, artistiek directeur van de opera van Frankfurt en vooral gedurende 22 jaar leider van het Chicago Symphony Orchestra.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.