Vandaag is het 35 jaar geleden dat de Opera van Rijsel als onafhankelijke instelling werd gesloten. Het was toen een soort van voorloper van wat er met de Opera voor Vlaanderen zou gebeuren. Ondertussen is de Opéra du Nord, die in onderstaand stukje uit Het Laatste Nieuws nog een utopie is, wel degelijk een feit. Ik ben een aantal keren naar concerten geweest in het noorden van Frankrijk, maar naar een opera? Nee, dat kan ik me niet herinneren.

« Het tekort van de Opera van Rijsel bereikt ongeveer honderd miljoen Belgische fr. Burgemeester Pierre Mauroy, tevens voorzitter van de raad van beheer van de opera, heeft het reddingsplan dat vermindering van personeel voorzag, niet kunnen doorvoeren. Voorts willende muzikanten de proef van kwaliteitscontrole niet afleggen. Het koor staakte. Een vertoning in samenwerking met het festival van Rijsel werd afgelast. Dit heeft de beslissing om de opera op te doeken tegen 31 augustus 1987 zeker bespoedigd. De Opera van Rijsel heeft om te werken 40 tot 50 miljoen Franse fr per jaar nodig, d.i. 260 tot 325 miljoen Belgische fr. Ter vergelijking: de Munt heeft 640 miljoen fr nodig en de cijfers voor de nieuwe Vlaamse Operastichting worden dagelijks druk besproken. In en rond Rijsel is men van mening dat alleen een opéra du Nord voor de steden Rijsel, Roubaix en Tourcoing samen, voldoende financiële middelen kan verwerven om te bestaan. Maar toen daar sprake van was in 1985, konden de steden niet tot een akkoord komen. »

Referentie
Ronny De Schepper, Voor gunstprijs naar de opera, Het Laatste Nieuws 29 juli 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.