Op de dag dat de dood van Michail Gorbatsjov (foto The Official CTBTO Photostream), de vader van glasnost en perestroika, bekend werd, schrijft Miel Dullaert over een belangrijke gebeurtenis in de schoot van de Verenigde Naties, waaraan veel te weinig aandacht is besteed in onze media…

Met de Westers gezinde staatsgreep in 2014, met de oorlog sinds 2015 in Oost-Oekraïne, de militaire operatie van Rusland en de economische oorlog, staat alles op scherp in Europa. In die context worden er door Oekraïne en het Westen pogingen ondernomen in de Algemene Ledenvergadering van de Verenigde Naties (23 augustus jl.) om Rusland als lid te schrappen. Tevergeefs.

De Oekraïense ambassadeur bij de Verenigde Naties Serhiy Kyslitsa deelde mee dat 57 van de 193 VN-lidstaten de resolutie hebben ondertekend waarin Rusland als lid van de VN wordt geschrapt. Het blijkt dus dat amper 30% van de VN-landen de uitsluitingsresolutie ingediend door Oekraïne steunen.  De verklaring van Oekraïne werd niet ondertekend door de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika), de SCO-(samenwerkingsverband van staten uit Centraal- en Zuid-Azië, China en Rusland), , de Afrikaanse- en Arabische landen. Zelfs niet door Qatar de belangrijkste bondgenoot van de VS buiten de NAVO. Evenals Servië, de meeste Latijns-Amerikaanse landen, behalve Columbia en Guatemala. Uit Oost-Azië ondertekenden alleen Japan, Zuid-Korea, Australië, Singapore.

De president van Oekraïne Volodymyr Zelensky bracht in een videoboodschap een zoveelste beschuldiging aan Moskou die voor al het slechte verantwoordelijk zou zijn: de stijging van de voedselprijzen, van kunstmest, olie en gas. Hij merkte op dat “Rusland de wereld op de rand van de afgrond heeft gebracht met een nucleaire catastrofe”. Hij werd van antwoord gediend door de permanente vertegenwoordiger bij Rusland Dhr.Vasily Nebenzya die zei dat de Westerse landen het onvermijdelijke fiasco van het regime niet zouden kunnen voorkomen, ondanks al hun financiële en militaire hulp. Nebenzya stelde “dat het Oekraïnse regime volledig op weg is naar het ideologisch bankroet.” Hij wenste het “broederlijke Oekraïense volk” vrijheid en een samenleving met respect voor de mensenrechten. Het standpunt van de Afrikaanse landen werd vertolkt door de vertegenwoordiger van Kenia, Martin Kimani. De Afrikaanse woordvoerder zei dat “als de oorlog niet wordt gestopt door dialoog en onderhandelingen, kan het de eerste oorlog worden van conflicten die we later de Derde Wereldoorlog zouden noemen”. Het standpunt van de Aziatische landen tegen de uitsluitingsresolutie werd vertolkt door de Chinese ambassadeur in Frankrijk Liu Shaye. Hij verklaarde dat “de meeste landen zich niet aansluiten bij de anti-Russische sancties.” De diplomaat benadrukte dat “Washington zijn invloed in de regio Azië-Pacific verliest en onenigheid wil zaaien om te voorkomen dat de nationale economieën zich ontwikkelen en het leven van de bevolking verbetert”. Ook de Westerse pogingen om Rusland te weren van de G-20 bijeenkomst in Bali (november e.k., Indonesië) lijken op een sisser uit te lopen. De Argentijn Jorge Bergoglio of Paus Franciscus, het hoofd van Vaticaanstad, veroordeelt de Russische invasie, maar de oorlog in Oekraïne werd uitgelokt door de “NAVO die staat te blaffen aan de voordeur van Rusland”.

Waarom willen VN-leden  Rusland niet uitsluiten?

Waarom wil de grote meerderheid van de leden van de Verenigde Naties Rusland niet als lid schrappen? In het nog niet zo verre verleden voerde het Westen een imperialistische, neokoloniale politiek in het gros van de Afrikaanse en Aziatische landen. Frankrijk (West-Afrika, Indochina), Groot-Brittannië (Afrika, India), Nederland (Indonesië), China (Opiumoorlog, Japan), België (Congo), de VSA (o.m. Vietnam, Caraiben, Centraal- en Latijns-Amerika), … De volkeren van deze ex-kolonies zijn dit niet vergeten. Daarenboven stond de Sovjet-Unie indertijd met hulp aan de zijde van de bewegingen die zich van het Westerse koloniale juk wilden verlossen. We denken ook aan de staatsgrepen tegen regeringen die niet in de pas van Washington liepen of lopen (wat mede verklaard dat er als reactie daarop in Latijns-Amerika een vloedgolf is van linkse verkiezingsoverwinningen). Kapitalistisch Rusland ontvangt nu van het gros van die landen een “solidariteitsdividend” van zijn voorganger, de Sovjetstaat.

Het gaat niet alleen om het verleden. Er is b.v. de recente ervaring met het covid vaccin. Het Westen trok het covid laken naar zich toe. Alleen wat vaccin overschot of bijna gedateerde vaccins werden overgevlogen naar Afrika. Eén van de punten van kritiek in de derdewereldlanden is dat Westerse multinationals hun patenten niet vrijgeven zodat de productie in andere, minder rijke continenten onvoldoende of niet mogelijk is. Miljoenen Russische (en Chinese) vaccins vonden hun weg wel tegen gunstige voorwaarden naar arme landen. (Op de VRT-nieuwssite verscheen een bijdrage onder de titel “Globale vaccin ongelijkheid is overduidelijk: 75 procent van alle geleverde vaccins zijn in handen van rijkere landen”, 26 augustus 2021).

Vandaag sluit Rusland aan bij de volkeren van de wereld die hun eigen soevereiniteit en ontwikkeling nastreven. Ze worden door Rusland ondersteund in hun strijd tegen Westerse sancties, roof, confiscatie van goud en van miljarden geld en bezittingen. Sergej Lavrov, de topdiplomaat van Rusland stelde het zo op het Globaal Forum van Jonge Russische Diplomaten: “De op ‘regels gebaseerde orde’ die door het Westen wordt opgelegd veronderstelt een racistische verdeling van de wereld in de exclusieve belangen van het Westen en de rest van de wereld. We verwerpen categorisch de “neokoloniale” op regels gebaseerde orde die worden opgelegd door het Westen onder de leiding van de VSA. In tegenstelling tot het Westen, stelt de minister van Buitenlandse Zaken: “verdiept Rusland met de overgrote meerderheid van de wereldgemeenschap, die meer dan 80% van de wereldbevolking vertegenwoordigt, zijn relaties. Er hebben zich de afgelopen 25 jaar tektonische verschuivingen voorgedaan in de wereldgemeenschap. Er hebben zich sterke, onafhankelijke landen gevormd. Hun beleid is gericht op soevereiniteit en ze boeken grote successen op verschillende gebieden. De moderne wereld is multipolair. Deze geopolitieke realiteit kan niet genegeerd worden”.

Rusland als lid van de Verenigde Naties schrappen is mislukt. Het is één van de voorbeelden van een veranderde geopolitieke realiteit. De oorlogen van het Westen, vandaag tegen landen die niet in de pas lopen, kan dit proces vertragen maar niet tegenhouden.

Miel Dullaert

Een gedachte over “De peperbus van nonkel Miele (26): Verenigde Naties behouden Rusland als lid

  1. De meeste landen zullen deze poging om Rusland te schrappen niet ondersteunen omdat ze bang zijn voor een precedentwerking. Als Rusland eenmaal geschrapt is kunnen ze zo als volgende uit de VN geknikkerd worden. Er zijn uiteindelijk maar bar weinig landen die zelfs maar de pretentie hebben om voor democratische rechtstaten te worden aangezien. Het zijn deels onvervalste dictaturen van de ergste soort of totaal niet functioneel. Er zijn nogal wat mislukte staten in de Wereld. Ook dat kan immers een reden zijn om een land te schrappen. Maar Rusland maakt het heel bont en verdient het niet om nog langer lid te zijn van de club van beschaafde landen. De oorlog tegen Oekraïne is je reinste agressie oorlog en het voorbereiden hiervan is een misdaad tegen de menselijkheid. Mijn sympathie is met Oekraïne voor deze zoveelste poging om de Westerse Wereld eindelijk eens een keer wakker te schudden. Ze wil maar niet in beweging komen en handelen in haar welbegrepen eigenbelang.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.