De Tourist Trophy op het eiland Man is één van de populairste wedstrijden voor snelheidsmotoren. Ontstaan in 1907 vielen er echter vele dodelijke slachtoffers. Dat is altijd zo geweest, maar de jaren zeventig was toch de moeilijkste periode voor de Isle of Man TT. Al in 1970 verongelukten zes coureurs, waaronder Santiago Herrero, die in 1969 nog derde in de Lightweigth TT was geworden. Na de dood van Gilberto Parlotti in de 125 cc race van 1972, besloten een aantal grote rijders, zoals Giacomo Agostini, Phil Read en Rodney Gould de TT van Man voortaan te boycotten. Parlotti was het 99e slachtoffer van de Snaefell Mountain Course. Het honderdste was dus Chris Clarke, maar de man was blijkbaar niet belangrijk genoeg om het internet te halen…

In 1977 verloor de TT van Man haar wereldkampioenschapsstatus. Wereldwijd waren de topcoureurs het erover eens dat de baan, door dorpen en steden, langs stoepranden, afrasteringen en rotswanden, veel te gevaarlijk was. Toch bleef de wedstrijd op het eiland Man gewoon doorgaan, echter niet meer onder de verantwoordelijkheid van de Fédération Internationale de Motocyclisme, maar onder de reglementen van de Auto-Cycle Union, zoals dat vanaf het begin was geweest.
Voor wie de ellenlange dodenlijst van het motorracen wil nagaan verwijs ik naar deze website. Het merkwaardige is dat Chris Clarke in deze lijst niet voorkomt. Er is wel sprake van een John Clarke, maar die is pas op 2 juni 1973 overleden (eveneens op het eiland Man). Ook van hem bestaat er echter geen foto. Daarom ga ik maar voor het standbeeld van Joey Dunlop op de Wikipedia-pagina, gewijd aan de TT-race van het eiland Man. Dunlop won 26 maal in de TT van Man.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.