Om aan te tonen dat ik misschien wel een fan ben, maar dan toch een kritische, wil ik niet onvermeld laten dat het vandaag 55 jaar geleden is dat The Beatles in het Londense Hiltonhotel kennismaakten met Mahesh Maharishi Yogi, het begin van de duisterste periode uit hun bestaan.

Of deze kennismaking nu eerder toevallig was, dan wel of ze doelbewust naar één van zijn sessies gingen, is me nog altijd niet duidelijk. Feit is dat de Beatles in 1968 naar India zouden afreizen om er Transcendente Meditatie te leren. Na enkele maanden kwam het tot een breuk. Volgens Wikipedia was dit omwille van het feit dat Maharishi Mahesh Yogi zich tegen het drugsgebruik van de Beatles tijdens hun verblijf in zijn ashram keerde. Dat zou dus positief zijn voor dat nare mannetje (*), maar andere verhalen vertellen dan weer dat het eerder kwam omdat hij met zijn fikken niet van Mia Farrow kon blijven, die ook deel uitmaakte van het selecte gezelschap. En dan waren het weer The Beatles die als positivo’s uit deze schermutselingen te voorschijn komen.
Maar dan is het weer een domper op de feestvreugde als ik op diezelfde Wikipedia-pagina verneem dat George Harrison Maharishi weer in Nederland bezocht in 1991 en Paul McCartney zelfs nog in 1998. Bij het overlijden van Maharishi op 5 februari 2008 zou Paul McCartney dan ook verklaard hebben: “Ik ben diep bedroefd. Mijn herinneringen aan hem zullen alleen plezierige zijn. Hij was een groot man die onvermoeibaar werkte voor de mensen op de wereld en aan de zaak van harmonie.” En zelfs de nuchtere Ringo Starr wordt geciteerd met de woorden: “Een van de wijze mensen die ik in mijn leven ontmoette was Maharishi. Ik was altijd onder de indruk van zijn blijdschap en ik geloof werkelijk dat hij weet waar hij heen gaat.” Nu was Ringo de eerste die zijn matten oprolde (wellicht letterlijk) in India en daarvoor draagt hij nog altijd mijn diepste bewondering weg en dus moet dit citaat volgens mij gezien worden in de context van een recent overlijden, dan zegt men zulke dingen. Of anders liegt Wikipedia er deze keer maar lustig op los, want het artikel lijkt mij geschreven door een supporter. Van Mahesh wil ik zeggen. Ikzelf zou “Transcendente Meditatie” alvast niet met hoofdletters spellen.

Ronny De Schepper

(*) Ik heb een live-CD van Donovan (die net als The Beach Boys ook mee was gegaan naar India) waarop deze – tijdens “The hurdy gurdy man” dan nog wel – een heel leuke anekdote vertelt over Mahesh. Volgens Donovan zou die tijdens één van de sessies rustig zichzelf zitten te wezen, toen John Lennon opstond en hem op het hoofd tikte, zoals men bij een brave hond doet, zeggende: “There’s a good guru!

6 gedachtes over “Maharishi Mahesh Yogi (1918-2008)

 1. ik vind het eigenlijk wel jammer dat je Maharishi een “naar mannetje” noemt. Zie ook niet waar hij dat nou aan verdiend heeft, maar anyway: ook John Lennon bleef ook in de latere jaren positief over Maharishi, en twee jaar terug hebben dus Paul en Ringo nog es samen een optreden verzorgd ten behoeve van de David Lynch foundation, die zich inspant om de Transcendente Meditatie techniek aan kinderen en andere armlastigen te doen toekomen. Dat optreden van de beide Beatles valt op youtube wel terug te vinden, en ander wel via David Lynch en z’n Foundation. Met vriendelijke groet,

  Like

 2. Hoi, Ronny, ik heb eindelijk een account bij wordpress aangemaakt, maar nog zonder blog. ‘k Heb te weinig dagelijks te melden namelijk. Mag ik van je weten of je je account gratis hebt of dat je voor zo iets uitgebreids en degelijks wel 99 $ per jaar betaalt? We zijn elkaar jaren uit het oog verloren: ik ben Robin Dequidt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dag Robin, uiteraard ben ik je niet vergeten. En nee, ik betaal zeker geen 99$ voor deze blog. Ik betaal wel een kleinigheid (ik weet het niet meer van buiten, want mijn vrouw houdt zich daarmee bezig, maar het is echt twee keer niks) maar dat is dan enkel om mijn eigen webadres te hebben. Maar je kunt dus een blog maken, zo groot als deze voor helemaal niks! Waar wacht je nog op?
   Zie me hier bezig: een beetje de concurrentie gaan aanmoedigen :-)

   Like

 3. Ter zake over dit onderwerp TM. Ik mis een andere reden voor de koelere relatie (kennelijk geen volledige breuk) met MMY die je op vele plaatsen vermeld vindt. Op een gegeven moment en misschien bij herhaling heeft MMY de Beatles gevraagd een maandelijkse vaste procentuele afdracht te doen aan zijn beweging en John Lennon heeft dit ‘vriendelijke’ verzoek openbaar gemaakt in de media en radicaal afgewezen. Terecht, lijkt me. Nog altijd werkt de TM-organisatie zo… op basis van amper officiële facturen die als ‘giften’ boekhoudkundig bij de organisatie worden ingeschreven. Als schenker krijg je immers slechts een vluchtig kwijtschrift. Maar, bij wijze van verdediging voor wie deze organisatie wil verdedigen: ze staat daar verre van alleen in. Alle (semi-)religieuze bewegingen werken zo en ook talloze humanitaire organisaties. Het is zelfs erger geworden door het vrij recente verschijnsel van crowdfunding op het internet (zelfs via een smartphone).
  Mijn idee over MMY en zijn TM is dat hij oorspronkelijk goeie bedoelingen had, maar dat hij is gezwicht voor een amerikanisering van zijn wijze van mediteren… het werd een handeltje en gaandeweg een gigantische zwendelpraktijk: streng management, bedrijfsvisie, geheimhouding… Met irrealistisch hoge prijzen, zeker na de kredietcrisis van 2008, de hemel beloven aan vooral jonge, idealistische mensen… wie zei ook alweer dat de wereld (in de vaart der tijden en generaties) wil bedrogen worden? Was het niet in de 17e eeuw (voor het eerst?) in het boek “Het masker van de weereld afgetrocken” van patertje Poirters? En tenslotte was MMY ook een pater/monnik, maar dan niet celibatair door gelofte… hij kon dus al es zonder reprimandes van iemand boven hem een scheve schaats rijden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.