Vandaag is het 65 jaar geleden dat na 15 jaar trouwe dienst midvoor Jef Mermans (gehurkt midden op de foto) het Astridpark verliet, ter gelegenheid van een vriendschappelijke partij tegen VUC Den Haag.

Hij werd in zijn tijd beschouwd als de beste midvoor in Europa, samen met de Zweed Gunnar Nordahl. Mermans scoorde aan de lopende band en is nog steeds topschutter van zijn ploeg RSC Anderlecht, met 369 doelpunten, 60 goals meer op zijn naam dan Paul Van Himst, het andere historische boegbeeld van paars-wit. Mermans was vier maal de beste doelschutter in de Belgische competitie. In 1950 werd hij, met 37 doelpunten, ook Europees topscorer.
In 1954 eindigde Jef Mermans tweede bij de verkiezing van de eerste Gouden Schoen in België (met toen als eerste laureaat Rik Coppens) en in 1955 was hij derde, na Fons Van Brandt en Vic Mees.
Mermans eindigde zijn carrière bij Olse Merksem, zijn geboortegemeente waar hij ondertussen ook gemeentebediende was geworden, eerst als speler en later als trainer. In 1996 overleed de ‘bombardier’; hij was net geen 74 jaar geworden.

Ronny De Schepper

2183756885

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.