De Amerikaanse acteur James Caan, bekend van zijn rol als gangster Sonny Corleone in de film “The godfather”, is gisteren overleden op 82-jarige leeftijd. 

Zijn ouders waren Joodse vluchtelingen uit nazi-Duitsland. Caan groeide op in New York. Op school blonk hij uit in sporten als basketbal en American football.
Hij studeerde eerst economie, maar tijdens zijn studie ontdekte hij het acteren. Caan studeerde uiteindelijk af aan de New Yorkse toneelschool Neighborhood Playhouse.
Caan debuteerde in de off-Broadway-productie La Ronde. Hierna belandde hij bij de televisie, hij speelde in verscheidene televisieseries een rol, zoals The Untouchables en The Alfred Hitchcock Hour.
Caan maakte zijn filmdebuut in een kleine, onvermelde rol als zeeman in Irma la Douce uit 1963. Een grotere filmrol was die van een slechterik in de thriller Lady in A Cage (1964) en in 1965 had hij zijn eerste hoofdrol in Red Line 7000. In 1967 was Caan naast John Wayne en Robert Mitchum te zien in de western El Dorado. Caan ontving de eerste goede kritieken na zijn rol van een gestoorde footballer in The Rain People (1969), geregisseerd door Francis Ford Coppola. In 1971 ontving hij een Emmynominatie voor zijn rol van alweer een andere American footballspeler, namelijk de stervende Brian Piccolo in de televisiefilm Brian’s Song, de film die zijn doorbraak bij het grote publiek betekende. Een jaar later gaf Coppola hem de rol van gangster Sonny Corleone in The Godfather, wat hem onder andere een Academy Awardnominatie opleverde.
Van 1973 tot 1982 speelde Caan allerlei soorten rollen, om te voorkomen dat hij zou worden getypecast als gangster. Een paar van die films zijn The Gambler, waarvoor hij een Golden Globe-nominatie kreeg, Funny Lady naast Barbra Streisand, Sam Peckinpahs The Killer Elite, Norman Jewisons Rollerball, waarin hij een futuristische sportheld speelde en de met een sterrencast gevulde oorlogsfilm A Bridge Too Far. Ook was hij even te zien in The Godfather: Part II.
In 1980 regisseerde Caan Hide in Plain Sight, een film over een vader die zijn kinderen zoekt die hij door een getuigenbeschermingsprogramma niet kan bereiken. Ondanks goede kritieken werd de film geen hit. Een jaar later verscheen Caan in Thief, een film van Michael Mann, waarin hij een professionele kluiskraker speelde. De film zou later uitgroeien tot een cultklassieker. Caan heeft vaak gezegd dat dit de rol is waar hij het meest trots op is, naast zijn rol in The Godfather. He has stated that his monologue in the diner is the scene of which he is most proud in his career. Persoonlijk vind ik dat je dit zelfs kunt zien in de film zelf. Caan zit daar maar te cabotineren met een tekst die op niets slaat eigenlijk, maar je voelt wel: hij vindt zichzelf fantastisch… The screenplay for this film was adapted from the novel “The Home Invaders”, written by Frank Hohimer, a professional thief. Hohimer was serving time in prison at the time this film was in production. According to James Caan on the DVD commentary, Frank is based on John Santucci. But Caan avoided doing an impersonation of Santucci’s exuberant personality, because he felt that it would seem too comedic. John Santucci, who also portrayed Sergeant Urizzi on-screen, supplied the burglary tools used throughout the film.
Caan verscheen in geen enkele film meer nadat de romantische film Kiss Me Goodbye in 1982 flopte. Hij had last van een depressie, veroorzaakt door de dood van zijn zus en hij sukkelde met een steeds groter wordende cocaïneverslaving. Hij keerde in 1987 terug naar de filmwereld dankzij een oude bekende, Francis Ford Coppola. Hij gaf Caan de rol van een sergeant in het oorlogsdrama Gardens of Stone.
In 1988 en 1990 was Caan te zien in populaire films als de sci-fi Alien Nation en Dick Tracy. Zijn carrière kreeg begin jaren negentig weer een opleving met Misery, een Stephen King-verfilming van Rob Reiner uit 1990 waarin hij te zien was als een romanschrijver die gevangen gehouden wordt door een gestoorde fan. In 1992 speelde hij in de hit Honeymoon in Vegas, naast Nicolas Cage en Sarah Jessica Parker. Het personage van James Caan was een parodie op zijn Sonny Corleone, zijn personage uit The Godfather.
James Caan werd in 1994 tien uur lang door de politie ondervraagd in verband met het mysterieuze overlijden van Mark Schwartz, die zijn drugdealer zou zijn geweest. Deze 25-jarige werd dood aangetroffen voor het appartement, waar Caan lag te slapen en dat eigendom was van een wederzijdse vriend. Volgens Caan moet de dronken Schwartz een ongelukkige val gemaakt hebben, toen hij van het trappenhuis naar het balcon wilde springen. Dit zou hij gedaan hebben toen de acteur geen antwoord gaf op zijn kloppen. De acteur sliep zo vast dat hij ook niet wakker werd van het gebonk van de politie. Die heeft dan maar ten einde raad de deur ingebeukt. Alhoewel Caan beweert dat hij is afgekickt, zou hij volgens sommigen toch onder de invloed van drugs zijn geweest. Caan was vroeger al eens in opspraak gekomen omdat hij de drugdealer en maffioso Ronald Lorenzo voor een borgsom van ruim 17 miljoen had vrijgekocht.
Hij was op het moment van het incident getrouwd met Ingrid Hajek, met wie hij een kind heeft. Hij had daarvoor al twee kinderen, Scott en Greg, telkens één uit zijn vorige huwelijken met respectievelijk Dee Jay Mathis en Sheila Ryan. Ondertussen is hij gescheiden van Hajek en voor de vierde keer gehuwd, deze keer met Linda Stokes, met wie hij nogmaals twee kinderen had, maar ondertussen is hij alweer gescheiden. (IMDb)

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.