De Spaanse wielrenner Marino Lejarreta (tweede van links op bovenstaande foto) wordt vandaag 65 jaar.

94 marino lejaretta

Hij wordt “de man der grote ronden” genoemd omdat hij lange tijd de enige coureur was die vier keer alle grote ronden in één seizoen heeft uitgereden (*), namelijk in 1987, 1989, 1990 en 1991. Als men echter een rangschikking zou opmaken wie in één jaar de beste uitslagen heeft behaald in de drie grote Rondes, dan is hij echter “slechts” vijfde. Overwinnaar zou de Fransman Raphael Geminiani zijn die in 1955 vierde werd in de Giro, zesde in de Tour en derde in de Vuelta. Dat brengt hem op een totaal van dertien punten. Tweede is dan Gastone Nencini in 1957 met zestien punten; derde Federico Bahamontes in 1958 met 31 punten; vierde Eduardo Chozas in 1991 met 32 punten. Marino Lejaretta is dus vijfde in 1989 met 34 punten en na hem volgt nog Carlos Sastre in 2010 met 35 punten. Bovendien eindigde Marino driemaal op het podium van de Vuelta: als winnaar in 1982, als tweede in 1983 en als derde in 1991. Hij is ook recordhouder wat overwinningen in de Clasica San Sebastian betreft. Hij won namelijk driemaal: in 1981, 1982 en 1987.

Ronny De Schepper

(*) Ondertussen heeft de Australiër Adam Hansen dit record geklopt, maar echte uitslagen heeft Hansen (die een “knecht” is) natuurlijk nooit gereden, dus in de verdere discussie speelt hij geen rol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.