Maarten Wynants (Hasselt, 13 mei 1982) is een Vlaams ex-wielrenner, die in 2017 voor de Nederlandse ploeg van Lotto-Jumbo reed (foto Jean-Pierre Verstraete).

Maarten Wynants begon eigenlijk als mountainbiker. In 2004 was hij derde in een wedstrijd op Cyprus, waarin hij enkel werd voorafgegaan door twee legendarische landgenoten: Filip Meirhaeghe en Roel Paulissen. Maar datzelfde jaar werd hij ook kampioen op de weg bij de beloften.
In 2005 begon hij zijn professionele carrière bij Chocolade Jacques. Dat jaar werd hij derde in de Hel van het Mergelland, maar een jaar later mocht hij reeds met de bloemen zwaaien in de Grote Prijs Beeckman-De Caluwé in Ninove.
In 2007 maakte hij de overstap naar de ProTour-wielerploeg Quickstep-Innergetic. Met deze ploeg won hij in 2008 de ploegentijdrit in de Ronde van Qatar. Voor de rest ontpopte hij zich vooral als een uitstekende helper.
In 2011 ruilde hij Quickstep voor de Nederlandse wielerploeg Rabobank. Ook met deze ploeg won hij al meteen een ploegentijdrit en wel in de Tirreno-Adriatico. Hij onderscheidde zich vooral in de voorjaarsklassiekers: dertiende in de Omloop Het Nieuwsblad, achtste in Dwars door Vlaanderen, achttiende in Gent-Wevelgem, vijfentwintigste in de Ronde van Vlaanderen en tiende in Parijs-Roubaix.
Tijdens de zesde etappe van de Ronde van Frankrijk 2012 raakte hij na 35 km fietsen betrokken bij een massale valpartij. Wynants rijdt de etappe nog wel uit maar blijkt later een geperforeerde long en twee gebroken ribben te hebben en moet opgeven.
In 2013 keerde hij terug met een negende plaats in de Omloop Het Nieuwsblad en een dertiende in Parijs-Roubaix. Ook in 2014 reed hij weer een goed voorjaar: zesde in Kuurne-Brussel-Kuurne en elfde in Dwars door Vlaanderen.

Ondertussen heeft hij de fiets aan de haak gehangen en is hij werkzaam in de omkadering van de Jumbo-Visma-ploeg.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.