« Geef mij rap eens een frisse pint want ik moet nog wat bekomen van de alteratie. Jawadde zeg, wat me nu is overkomen ! Deze morgen had ik mij wat overslapen en daarom had ik bijna mijnen trein gemist. Ge weet dat er nu geen control nie meer is, hé. Dus ik loop zo rap as Miel Puttemans naar dien trein en kan er nog justekes op wippen, veurdat hij vertrekt. ‘k Zit nog maar goe neer om mijn zweet wat af te kuisen of de garde staat al bij mij.

« Ticketje, meneer ? ». ‘k Zeg tegen hem dat ‘k er geen em en ‘k leg ‘m uit waarom. Zegt die pere : « As ge opstapt zonder een ticketje te pakken, dan moet ge mij eerst verwittingen »
‘k Zeg tegen hem : « Maar allé, meneer, ‘k heb u niet eens gezien en daarbij ‘k haddekik genen tijd want den trein vertrok direkt ». « Gene pardon », zegt die pere, « zeshonderd frank opleggen, bovenop uw ticketje. A propos, naar waar moette ? » ‘k Vraag ‘m dus maar een ticketje, tweede klas naar Z. « Tweede klas ? » vraagt hij. « Ah bah ja », zeggekik. « Zeker van ? » zegt-ie nog eens. « Vaneigens », zeggekik weer. « Wilt ge dan nog eens zeshonderd frank betalen astemblieft », zegt-ie, « want ge zit hier in eerste klas ». Ik keek eens goe rond en, verdju, ’t was toch wel just zeker !
Enfin, ‘k geraak eindelijk op mijn werk en daar krijg ‘k telefoon van ons Lisette. ‘k Had namelijk in de rapte mijn boterhammen vergeten en Lisette had mij die nog willen geven op ’t perron. Te laat natuurlijk. Maar allé, vraagt ‘r toch wel zo ne chef wa ze daar staat te doen, zeker ! En of ze dan geen perronkaartje heeft ? « Bijlange nie », zegt ons Lisette, « ‘k was toch wreed gepresseerd ». Lap, die heet ook zeshonderd ballen aan haar been.
Maar wacht, ’t is nog nie gedaan. Vandenavond vertrek’k dus uit Z., da’s een station waar ze geen ticketjes verkopen, dus ik gewoon op dienen trein, in tweede klas welteverstaan. Heb ‘k toch wel wéér last, zeker ! Zegt diene controleur da’k hem eerst had moeten verwittigen. Weer zeshonderd zakken. Da maakt in ’t totaal vierentwintig honderd frank. En zeggen dat den NMBS zegt dat ze met die nieve methode de gebruikers beter van dienst willen zijn ! A propos, wa kost da pintje eigenlijk ? Wa zegde ? Zeshonderd frank ? Maar da kan toch nie ? Dedju, zegt dat nie waar is, hé : is dat hier echt een privé-club ? Verdoeme, nu da ge’t zegt, is da nie wa friskes, madam, gelijk as gij d’erbij zit ? ». (De Rode Vaan nr.19 van 1982)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.