Op 6 mei 1987 schreef Ludo Loose in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Vlaamse vleugel van de KPB zijn fameuze nota over de Rode Vaan, die een kleine vijf jaar later tot het einde van het blad zou leiden.
Ik heb deze tekst helaas niet bijgehouden, maar toevallig (ik had de keerzijde gebruikt om een filmrecensie op te kleven) ben ik onlangs nog de veertiende en laatste bladzijde tegengekomen, waarin ook de cultuurrubriek ervan langs krijgt…
“Wat ontbreekt in de cultuurbladzijden zijn cultuur-politieke stukken. Het benaderen van stromingen in de culturele wereld. Ingaan op facetten van de cultuur als massaverschijnsel. De invloed van de nieuwe technologie op de cultuur, commercialisering, sponsoring en de steeds grotere politieke druk op cultuur.
De culturele sector zou zelf meer aan bod moeten komen in zijn strijd tegen betutteling.
Minder een opeenstapeling van zoveel mogelijk recensies al of niet volgens de interessesfeer van de correspondent. Ook hier is politieke reflectie en vorming nodig. Wat zijn de vernieuwende tendenzen in het culturele leven. Cultuurbusiness tegen cultuurfenomenen. Cultuurpatrimonium in betrekking met ons groeimodel.
Wel oppassen voor politieke betutteling. Cultuur is cultuur, de dragers zijn divers.
Misschien eens doorlichten met een onafhankelijke werkgroep samen met de cultuurredactie en cultuurwerkers/makers wat men verwacht. 23 mei is een goede gelegenheid om dat te doen.
Een redacteur is hier voldoende aangevuld met vrijwilligers. JM (*) beantwoordt zeker aan het doelpubliek. Grootste twijfels bestaan over het deel van Ronny : of dit in ons doelpubliek valt en niet verlegd moet worden.
Publiciteit
De publiciteit is financieel noodzakelijk maar mag de redactionele inhoud (onafhankelijkheid) van het blad niet bepalen. De reclame-man (**) dient zich absoluuut buiten het redactionele beleid te houden. De redactie zou dit zelf moeten weten.
Voor publicitaire inkomsten dient onderzocht of het beroep doen op onafhankelijke reclamewervingsbureau’s die werken op commissieloon, niet rendabeler is dan de huidige formule.
Randbemerking inzake de foto’s
Beter soms maar één goede grote foto plaatsen, dan de verneukelde productjes die er nu soms ingesmeten staan : een foto vormt één geheel met een reportage.
Liefst ook wat minder steeds dezelfde foto’s als het over welbepaalde onderwerpen gaat. We hebben ze al gezien.
De lay-out getuigt van een gebrek aan visie en is aan een deftige face-lift toe. Een advies van Schamp?
Zeker de verpakking speelt een rol, maar ook humor en de nood aan cartoonist.”
Ludo Loose
(*) Jan Mestdagh
(**) René Lampaert