Op woensdag 1 mei 2002 schreef ik onderstaande brief (eigenlijk mail) naar de VRT. Ik kreeg toen als antwoord dat ik op het eerste gezicht wel gelijk had, maar dat het in werkelijkheid toch wel wat moeilijker lag, omwille van uitzendrechten en dergelijke. Toch heb ik de indruk dat men nu met “De Topcollectie” (*) aan mijn wensen van toen tegemoet is gekomen.

“Gisteravond op Antenne 2 een fantastisch showprogramma gezien gewijd aan duetten. Een hele avond lang had Antenne 2 hiervoor uit zijn eigen archief geput (**). Niet enkel werden de kijkers dus verwend, de zender verwende ook zichzelf! Een goedkoper programma is immers nauwelijks denkbaar.
Iets dergelijks kunnen we tweemaal per week ook meemaken op de BBC met het onvolprezen “Top of the Pops 2”. VTM heeft zich hierop duidelijk geïnspireerd voor “Hitstop” (de commentaarteksten op het beeld, het zich toespitsen op verjaardagen), maar dat duurt helaas amper een kwartiertje en bevat ook soms “gewone” videoclips.
Nochtans moet ook VTM toch wel al een rijk archief bijeengespaard hebben. Denk maar aan de prachtige compilatie vorige nieuwjaarsnacht.
Dat men bovendien creatief kan omspringen met dat materiaal, bewijst dan weer de TROS, ook tenminste tweemaal per week met “Voor alle fans”, waarbij de optredens van een bepaalde artiest over een tijdsspanne van zowat twintig jaar worden samengebundeld.
De VRT, die van alle Vlaamse zenders over het grootste archief moet beschikken, blijft op dit vlak echter vreselijk in gebreke. Alleen in “De leukste eeuw” kunnen we soms een fragmentje (!) terugzien van de fantastisch originele optredens uit “De Droomfabriek”. Maar zoals gezegd, dit is slechts een kort fragment, terwijl er alleen al uit “De Notenclub”, “Het Swingpaleis” en “Biebabeloela” even originele combinaties moeten kunnen worden gehaald, om nog te zwijgen over de schat aan materiaal uit de pre-VTM-tijd (“Hitring”, “Elektron”, “Canzonissima”, enz., enz.) die moet aanwezig zijn en die gratis en voor niks op herontdekking ligt te wachten.”

Ronny De Schepper

(*) Als illustratie heb ik het gelijknamige (en uitstekende!) radio 2-programma moeten kiezen, omdat één blijkbaar geen logo van “haar” Topcollectie verspreidt. Althans toch onvindbaar op Google.
(**) Waarvan twee derde live gezongen en slechts één derde geplaybackt, omdat de duetten meestal eenmalig waren en dus niet op plaat stonden.

Een gedachte over “Twintig jaar geleden: de Topcollectie

  1. VRT is een staatsbestel, dus…(zelf in te vullen naar believen).
    Er zouden beter problemen zijn met uitzendrechten van FC De Kampioenen, echte acteurs onwaardig om aan zo’n onnozele scenario’s deel te nemen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.