Morgen is het 125 jaar geleden dat de eerste marathon van Boston werd gelopen. Daarmee wordt vaak beweerd dat Boston daarmee de oudste jaarlijkse marathon is, maar de winnaar, New Yorker John McDermott (foto), had op 19 september 1896, vijf maanden na de eerste Olympische marathon, in zijn thuisstad reeds een marathon gewonnen!


placemate in de werf

Na het succes van de eerste moderne marathon tijdens de Olympische Zomerspelen 1896 in Athene werden er dus her en der, maar eerst en vooral in de Verenigde Staten, marathons georganiseerd. Aanvankelijk waren dit alleen wedstrijden voor mannelijke atleten. Roberta Gibb was de eerste vrouw, die de hele Boston Marathon liep in 1966. Zij liep de marathon drie keer door in de bosjes bij de start onopgemerkt te wachten op het startsignaal, waarna ze zonder rugnummer de wedstrijd liep. In 1967 liep Kathrine Switzer de race met een officieel rugnummer, nadat ze zich had aangemeld als K. Switzer zonder duidelijk haar geslacht te vermelden. Toen de organisatoren ontdekten dat er een vrouw meeliep, probeerden ze Katherine letterlijk uit de wedstrijd te duwen, maar slaagden daar toch uiteindelijk niet in (zie foto’s).
In 1972 werden vrouwen voor het eerst officieel toegelaten, en in dat jaar won Nina Kuscik de wedstrijd voor de vrouwen. Dat jaar bereikten alle acht gestarte vrouwelijke deelnemers de finish.
De conservatieve macho’s lachten echter in hun vuistje toen er in 1980 reeds een schandaal was bij de vrouwen, toen de amateurloopster Rosie Ruiz uit het niets de vrouwenwedstrijd won. De organisatoren werden achterdochtig toen ze ontdekten, dat Ruiz op geen enkele video-opname van eerder uit de wedstrijd voorkwam. Nader onderzoek wees uit dat Ruiz het grootste deel van het traject had overgeslagen, en ongeveer een kilometer voor de finish vanuit het publiek was gekomen om als eerste over de lijn te gaan. Ze werd gediskwalificeerd, en de Canadese Jacqueline Garau werd tot winnaar uitgeroepen. (Wikipedia)

10 kathrine switzer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.