Twintig jaar geleden stierf, kort na zijn veel bekendere vader Percy, ook die andere Britse wielrenner Mick Stallard. Hij werd nog geen 58 jaar.

Ik herinner mij hem vooral van dat fameuze wereldkampioenschap cyclocross in Overboelare in 1964, toen Renato Longo Roger De Clercq en Joseph Mahé versloeg. Maar vooral: op de achttiende plaats (net vóór Stallard) eindigde een zekere Erik De Vlaeminck. Stallard zelf zal daarmee wellicht niet tevreden geweest zijn, want als Engels kampioen werd hij toch maar voorafgegaan door eeuwige rivaal Keith Mernickle (op de elfde plaats). Volgens mij was dat het jaar dat voor het eerst ook Tsjechen aan de start stonden (met Jaroslav Antos als beste op een 25ste plaats).
Toch had Stallard zich al een jaar eerder laten opmerken in Calais (bovenstaande foto), toen Rolf Wolfshol won vóór Renato Longo en André Dufraisse. Dat was het jaar dat Stallard voor het eerst Brits kampioen veldrijden was geworden en hij behaalde in Calais dan ook een verdienstelijke zeventiende plaats, net vóór de latere Zwitserse vedette Hermann Gretener. Zijn landgenoot Keith Mernickle werd 21ste. (Dat was het jaar dat ook drie Algerijnen en twee Marokkanen aan de start stonden.)
In 1965 werd Mick Stallard voor een derde en laatste keer kampioen van zijn land in deze discipline. In het wereldkampioenschap in Cavaria (Italië), gewonnen door Renato Longo vóór Rolf Wolfshol en Amerigo Severini werd hij echter pas dertigste en laatste Brit. Zowel Keith Mernickle (13de) als Mike Ives (24ste) als Harry Bond (27ste) gingen hem vooraf.
Vanaf 1966 zou hij zich dan ook vooral op de weg richten, ook al omdat hij een driejarig profcontract kon versieren bij Falcon (zie onderstaande foto). Toch zou hij ook op de weg geen hoge ogen gooien en daarom hield hij het in 1969 voor bekeken.

Ronny De Schepper

Mick STALLARD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.