Willy Vanden Berghen uit Vilvoorde is woensdag op 82-jarige leeftijd overleden.. Hij was een amateur vol beloften, die in 1960 zowel 3e werd bij de Olympische Spelen te Rome als bij de wereldkampioenschappen op de weg.

06 O.S.Rome

Die rit op de Olympische Spelen herinner ik me heel goed omdat ik destijds ook een prentje had met de drie medaillewinnaars (Viktor Kapitonov als winnaar vóór de lokale favoriet Livio Trape als zilveren medaille, Willy won de sprint van het peloton) in een reeks gewijd aan die Olympische Spelen, waarvan ik nadien nooit meer een prentje heb teruggezien, niet op het internet, niet op beurzen. Merkwaardig. Op de Wielersite vond ik wel een fotootje van het podium (zie hiernaast), maar het moet wel van een andere fotograaf of alvast toch vanuit een ander camerastandpunt genomen zijn, want ik herinner mij dat ik destijds de drie renners mooi kon losknippen van elkaar om ermee te spelen en dat zou met dit gezichtspunt totaal onmogelijk zijn. (Nadien heb ik nog meer foto’s toegestuurd gekregen, zie hierboven en ook hieronder bij de reacties.)
Voor het wereldkampioenschap in Leipzig had ik een geheugensteuntje nodig van de Wielersite, maar toen ik dat zag wist ik het weer: toen werd hij voorafgegaan door het Oost-Duitse duo Bernhard Eckstein en Gustav-Adolf Schur (de verslaggever dacht dat Schur gewonnen was, herinner je je dat nog, oudje?) en vóór de Rus Joeri Melikov, die mijn favoriet was. Dat jaar was hij ook derde in de Vredeskoers (na Erich Hagen en Jean-Baptist Claes) en winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem voor amateurs.

72 willy vandenberghe

In 1961 was hij ook nog 2e bij de Grote Prijs van Nice naast vijf overwinningen in eigen land. Op de piste vormde hij een koppel met Robert Lelangue als ik me niet vergis (in 1964 zou hij nog derde worden in het Belgisch kampioenschap ploegkoers aan de zijde van Ward Sels). Hij was alleszins Belgisch kampioen achtervolging in 1959. “Men heeft grote verwachtingen van deze renner (die inmiddels prof werd). waaraan hij tot nu toe echter niet geheel beantwoordde,” staat er op de keerzijde van dit prentje en dat is helaas ook zo gebleven. In 1962 won hij nog wel een rit in de Ronde van Frankrijk en in Parijs-Nice en met 1963 erbij nog vijf andere, mindere overwinningen, wat dus helemaal niet opweegt tegen zijn jaren als liefhebber (want dan heb ik nog niets gezegd over 1958 b.v., toen hij ook al internationaal scoorde). Op de duur reed hij enkel nog voor een broek en een trui. Maar het werd allemaal nog erger toen hij stopte. Zie hiervoor het artikel “Een toprenner werd landloper” van Jacques Sys.

Ronny De Schepper

17 gedachtes over “Willy Vanden Berghen (1933-2022)

 1. Ik heb andere foto’s van Willy Vanden Berghen in Roma gevonden ? Is het mogelijk een adres te hebben om de foto’s te verzenden (en misschien een handtekening voor mijn verzameling te krijgen) ? mvg

  Geliked door 2 people

   1. Ce sera sans doute plus clair en français. J’ai lu dans votre interview que Willy Vanden Berghen évoquait une autre photo (que celle illustrant votre article) prise lors des jeux olympiques de Rome. J’ai retrouvé plusieurs clichés et envisageais de les lui faire parvenir. J’en aurais profité pour solliciter un autographe (pour ma collection). Pouvez-vous m’aider à le contacter ? Cordialement. Vincent

    Geliked door 1 persoon

   2. Hello Ronny, I´m a fan of cycling sport and collector of autographs from cycling sport, but I`m haven´t a autograph from Willy Vanden Bergen in my collection. Can you help me with the contactaddress from him? Best regards – Rolf from Germany.

    Hello Rolf, you could try this mailaddress: henri.geens@telenet.be

    Geliked door 1 persoon

   3. Hello Rolf, I can’t give you Willy Vanden Berghen’s address but I’ve a signed pic from him. I don’t sell it but I agree to exchange it for another Belgian Olympic signed photo (to add in my collection). If it’s possible for you, let me know. Kind regards. Vincent

    Geliked door 1 persoon

   4. bonjour je voudrais avoir l’adresse de willy vandenberghe les conut tres bien a konngslo merci

    Like

  1. Dag Henri,
   Ik ben Raphaël Van Huyck de zoon van Louis Van Huyck tijdgenoot van Willy. Mijn vader en Willy waren bevriend en reden samen ondermeer de Ronde van Zweden. Ik zou graag in contact komen met Willy. gr. Raphaël

   Geliked door 1 persoon

   1. Prachtig.

    Graag adres van Willy. Hij is nl familie van mijn schoonfamilie en ben een stamboom van hen te maken.
    Dank voor uw hulp.
    C. Van Thienen

    Geliked door 1 persoon

   1. was ook reeds fan van willy in die tijd zelf lid van vc laken als heel jonge knaap maar zoek nog steeds zijn adres van nu groetjes

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.