Het zal morgen al 45 jaar geleden zijn dat Roger De Vlaeminck de Ronde van Vlaanderen heeft gewonnen na diskwalificatie van Freddy Maertens wegens een ongeoorloofde fietswissel.

Als reactie op mijn interview met Roger De Vlaeminck schrijft Jan Meersman: “Je blijkt niet enkel tevreden over je persoon…” Ik weet niet waarop hij zich baseert om dat te schrijven, maar alleszins vergist hij zich wat dit interview aangaat. Ik ben integendeel zeer ontevreden over het feit dat ik het met Roger niet over desbetreffende Ronde heb gehad. Een andere reactie (van ene “ivanvr”) verwoordt het raker:  “Spijtig dat er in het interview niet ingegaan wordt op zijn overwinning van de Ronde van Vlaanderen (1977).
Merckx was toen solo een kamikaze-aanval begonnen, en werd door Roger en Freddy Maertens op de Koppenberg ingehaald en ter plaatse gelaten. Roger hing toen een 80-tal km in het wiel van Maertens en klopte hem vervolgens in de spurt. Maertens had op de Koppenberg gewisseld van fiets en werd door een koerscommissaris op de hoogte gebracht dat hij wegens ongeoorloofd wisselen van fiets gedeclasseerd zou worden. Vervolgens zou Maertens liever gehad hebben dat Roger won dan iemand anders en hem zodoende naar de streep begeleid hebben. De week daarna won Roger wel Parijs-Roubaix na een mooie solo.”
Hoe dan ook, Roger De Vlaeminck werd op die manier de derde renner (na Van Looy en Merckx) om alle vijf de monumenten te winnen…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.