Met de Poolse collega van Altweck, Jozef Beker, gaat het blijkbaar minder goed, ook alweer op basis van recente foto’s op het internet. Alhoewel ik destijds van hem enkel een beduimelde uit de krant geknipte foto had en erotiek hier dus in de verste verte niet om de hoek komt kijken, geef ik toch ook bij hem de voorkeur aan een foto “uit de jaren stillekes”, zelfs al weet ik niet precies of Jozef hierop nu links of rechts staat afgebeeld.

Beker krijgt een behoorlijk stukje op de Poolse Wikipedia, maar helaas versta ik daar uiteraard geen gebenedijd woord van. Verder is er enkel nog de Engelse Wikipedia en daar is men bepaald karig met gegevens: “Józef Beker (born 28 March 1937) is a former Polish cyclist. He competed in the team time trial at the 1964 Summer Olympics. He won the Tour de Pologne in 1965.” En daar moeten we het mee doen. Zelf kan ik daar niet veel meer aan toevoegen. Met de hulp van de Wielersite kan ik me nog een paar dingen uit mijn jeugd herinneren. Ik leerde hem namelijk kennen in de Ronde van de Toekomst van 1964, waarin hij in een paar ritten beslag legde op een ereplaats. Met een krantenfotootje uit die ronde kon ik hem daarna dan laten deelnemen aan de Vredeskoers, al zou die periode op dat moment voor hem in de realiteit al achter de rug liggen (beste uitslag: 21ste in 1962). Hij zou in 1965 (naast dus die overwinning in de ronde van zijn eigen land) ook nog tweede worden in de Ronde van Oostenrijk na de mij onbekende thuisrijder Hans Furian, maar de Ronde van Oostenrijk, noch die van Polen betwistten wij in die tijd. Zelfs niet de Milk Race in Groot-Brittannië, waarin hij een jaar later dertiende werd. Dat zijn allemaal wedstrijden die pas voor het eerst door mijn kinderen werden gespeeld.

Ronny De Schepper

JozefBeker-Polen-surplace

Een gedachte over “Jozef Beker wordt 85…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.