Het beroemde Christusbeeld in Rio de Janeiro, ken je dat? Natuurlijk ken je dat. Het iconische beeld van Christus de Verlosser die, de armen wijd geopend, hoog op de Corcovadoberg neerkijkt op de haven van Rio. Je kan er naartoe met een tandradbaan (een ritje van 20 minuten) en een bijkomend klimmetje van 220 treden. Maar wist je ook dat de kunstenaar die het hoofd van het beeld uit steen hakte een Roemeen was, die vandaag tachtig jaar geleden is gestorven?

Hij werkte in het atelier van de Frans-Poolse kunstenaar Paul Landowsky die de opdracht kreeg om het beeld te maken. Het monument weegt in totaal 1145 ton, heeft een hoogte van 38 meter en de spanwijdte tussen de beide armen bedraagt 28 meter. Het hoofd dat werd gebeeldhouwd door Gheorghe Leonida (geboren in Galati) is 3,75 m hoog. Zijn zus Elisa Leonida Zamfirescu was de allereerste vrouwelijke ingenieur in Roemenië, ook zijn broer Dimitrie was ingenieur en een andere zus, Adela, was een vooraanstaand oftalmologe (oogarts). Duidelijk een familie van bollebozen. (Met dank aan Jean-Paul Van der Elst van de FB-groep “Roemenië Vakantieland”)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.