Het zal morgen al vijftien jaar geleden zijn dat de vroegere beroepsrenner Jozef Schils (meestal Jos of Jef genoemd) is overleden.

Hij werd geboren in Vlaams-Brabant, maar is gestorven in Luik. Kan iemand mij vertellen of hij daar permanent is gaan wonen (en wanneer dan?) of dat dit eerder door “toevallige” omstandigheden is? En terwijl we toch bezig zijn, ik zou graag ook wat meer vernemen over zijn “Engelse connectie”. Daarmee bedoel ik: zijn zoon Patrick, ook ex-beroepsrenner, is op een bepaald moment in Engeland terecht gekomen en daar blijven plakken, zodat kleinzoon Dominic zelfs de Engelse nationaliteit heeft.
Jos Schils was prof van 1951 tot 1965 en won in totaal 108 wedstrijden, waaronder Parijs-Tours, Nokere Koerse, twee keer Dr.Tistaertprijs Zottegem en de GP van Isbergues. Ik herinner me een verhaal dat hij eens een belangrijke koers heeft gewonnen op een damesfiets (omdat hij dicht bij het einde zijn eigen koersfiets in de prak had gereden). Zou dat die Parijs-Tours kunnen geweest zijn? Alleszins, aan de hand van deze grootste overwinning lijkt het erop dat hij eerder voor het “makkelijke” werk geschikt was – en het is zeker waar dat hij geen ronderenner was (hij heeft geen enkele van de drie grote ronden ooit uitgereden) – maar het zwaardere klassieke werk schuwde hij zeker niet. Zo werd hij vierde in de Ronde van Lombardije van 1958 en achtste in Luik-Bastenaken-Luik van 1955.
Hij debuteerde als prof bij de Garin-ploeg (volgens de Wielersite van ex-Tourwinnaar Maurice Garin, maar ik meen me te herinneren dat ik eens ergens heb gelezen dat het eigenlijk de ploeg van zijn broer was?) en volgde in 1955 ploegleider Lomme Driessens naar de ploeg van Cyriel Van Hauwaert, die een jaar later de Italiaanse koffiemachines van Faema als sponsor zou aantrekken, waardoor Schils een aantal jaren in de Rode Garde van Rik Van Looy terecht kwam. In 1960 ging hij dan voor drie jaar naar Mercier, waarna hij in 1963 zonder sponsor kwam te zitten. Dat lijkt me voor een renner van zijn kaliber haast ongelooflijk. Indien iemand over dit jaar wat uitleg kan geven, graag! In zijn nadagen vindt hij dan toch nog onderdak bij Mann in 1964 en bij Lamot in 1965.

Ronny De Schepper


josschils1

2 gedachtes over “Jos Schils (1931-2007)

  1. Hij reed inderdaad in 1963 zonder sponsor. Het duurde enkele maanden voor hij weer een licentie aanvroeg. Hij baatte ondertussen in Brussel een publieke wasserij uit. Hij reed aanvankelijk wel in een Mercier-trui rond, maar hoorde niks van A. Magne. Later op het jaar reed hij in een club-trui (waarschijnlijk waren er geen gesprekken meer geweest met Mercier).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.