De Duitse ex-wielrenner Hans Brinkmann viert vandaag zijn 85ste verjaardag. Oorspronkelijk dacht ik eraan voorbij te gaan, want het verhaaltje over de Feru-ploeg heb ik nu toch al een paar keer verteld (zie bij Friedhelm Fisherkeller of Erwin Schweizer) en over hem persoonlijk dacht ik niks te vertellen te hebben. Maar als ik dan eens op de Wielersite ging kijken, werd ik toch nog verrast…

Enige tijd geleden heb ik t.g.v. de verjaardag van de Luxemburger Jean-Pierre Schmitz nog verteld dat ik als kind over weinig prentjes van veldrijders beschikte (*) en dus sprong ik nogal losjes om met de gegevens van bepaalde renners om ze toch in het veld actief te laten zijn. Zo liet ik Jean-Pierre Schmitz in de modder ploeteren (zoals het in die tijd nog vaak was, misschien wel een reden om ze geen prentje te gunnen?) omdat een bijna naamgenoot van hem (Jean Schmit) dat wel deed. Zo ook met Brinkmann dus, waarbij ik me eigenlijk baseerde op de Nederlander Manus Brinkmann.
Maar wat blijkt nu? Op de Wielersite stel ik vast dat Hans Brinkmann zelf wel degelijk ook in het veld actief was. Op het einde van zijn carrière kunnen zij eventueel hem ook met Manus hebben verwisseld. In Edegem 1960 (tweede achter Lode Van Den Bosch) is dat alleszins al het geval, net als in Oostakker (derde achter Albert Van Damme en Charles Van Houtte). Maar bij het begin van zijn carrière, in 1955, is hij ook derde geworden in een cyclocross en hier kan het geen vergissing betreffen met de Nederlander, want het gaat over het Kampioenschap van Duitsland! (gewonnen door Herbert Ebbers vóór Walter Becker).
En wat valt er verder nog te vertellen van deze renner uit Hannover? Wel, niet veel vrees ik. In 1956 was hij nog wel Duits kampioen bij de amateurs op de weg geworden (vóór Reinhold Pommer en Günther Kuntz), waardoor hij werd geselecteerd voor de allereerste West-Duitse ploeg aan de start van de Vredeskoers maar met een 58ste plaats in een niet eens zeer goed bezette wedstrijd (winnaar: de Pool Stanislaw Krolak) heeft hij daar niet echt indruk gemaakt.

Ronny De Schepper

(*) Opvallend eigenlijk, want pistiers komen zowel in de reeks uit 1959 als die uit 1961 voldoende aan bod. Toegeven dat er in de Suanet-reeks wel aandacht was voor enkele veldrijders, zoals Albert Van Damme of Herman Van Caester of Charles Van Houtte, maar het kan toch geen toeval zijn dat geen enkele van deze renners ook mocht figureren in de parallelle reeks met een wit randje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.