Het is morgen ook al tien jaar geleden dat de Franse klassieke trompettist Maurice André is overleden.

Maurice André werd geboren in 1933 in het Zuiderse Alès in een mijnwerkersfamilie. Hij kreeg reeds als kind de trompet van zijn vader en zijn oom in zijn handen geduwd, al zagen dezen hem eerder als berggids dan als beroepsmuzikant. Maar na zijn legerdienst vertrok Maurice André toch naar het Conservatorium van Parijs. Na amper één jaar had hij zijn eerste prijs reeds behaald. Zijn beroepsloopbaan startte hij nog in de jazzwereld (al is dat hoegenaamd niet meer aan zijn stijl te horen), maar al gauw werd hij trompetsolo in het Nationaal Orkest. Na twee overwinningen in prestigieuze wedstrijden (Genève 1955 en München 1963) lag een glansrijke solocarrière voor hem open, naast een leerstoel aan het Parijse Conservatorium. Vooral zijn Bach-interpretaties met Karl Richter worden wereldberoemd. Het instrument dat hij bespeelt is speciaal door hemzelf ontworpen. Het is kleiner dan een gewone trompet en heeft vooral veel legato. De opnamen van Maurice André droegen bij aan de revival van de barokmuziek in de jaren ’60. André inspireerde als trompettist veel koperblazers, zoals Wynton Marsalis, die een vergelijkbare heldere klank en toon ontwikkelde. André heeft meer dan 300 opnames op zijn naam staan.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “Maurice André (1933-2012)

  1. Erg fijn dat we iets vernemen van een groot trompettist als Maurice Andre. Hij was niet alleen een ster-trompettist maar vooral ook een groot mens – en pedagoog. Heb veel gehad aan zijn gesprekken en zijn visie op interpretaties, maar vooral leren nadenken over conceptueel spelen en groeien in waarachtigheid.
    Ondanks het feit dat hij al 4 jaar is overleden blijf ik dagelijks aan hem denken. Met name wanneer ik op meditatieve wijze mijn dagelijkse basisoefeningen speel en vooral let op klankkwaliteit, iets waar hij al zijn studenten op attendeerde. ‘Bouwen aan klank is werken aan je persoonlijke muzikale identiteit’ was zijn motto.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.