Tijdens de uitzending van de Omloop Het Nieuwsblad vernam ik vijf jaar geleden dat de voormalige Belgische prof André Vlayen, tweemaal Belgisch kampioen op de weg (1956 en 1957), vorige maandag op 85-jarige leeftijd is overleden tijdens het maken van een fietstochtje. Wellicht ten gevolge van een hartstilstand.

Naast die twee titels schreef Vlayen ook o.a. nog de Ronde van België op zijn naam (in 1956), Dwars door België en de Grote Prijs Stan Ockers (in 1958) en de Omloop der Vlaamse Gewesten (in 1961).
Een echte ronderenner was hij niet (hij reed enkel de Giro uit in 1957 met een 51ste plaats, maar wel een ritzege), maar in de klassiekers deed hij het totaal niet slecht: derde in de Waalse Pijl van 1956, vierde in Luik-Bastenaken-Luik van datzelfde jaar, eveneens vierde in de Ronde van Lombardije een jaar later, zevende in de Ronde van Vlaanderen en achtste in Parijs-Roubaix, ook allebei weer in 1956 toen hij dan ook vierde werd in de Super-Prestige. In totaal won André Vlayen een 35-tal wedstrijden bij de beroepsrenners.
Maar je weet dat ik vooral van een persoonlijke benadering hou, vandaar dat ik eindig met een eresaluut aan zijn adres vanwege Robert Van Thielen dertien jaar geleden op de Wielersite: “In 1957 maakte ik, op achtjarige leeftijd, kennis met André Vlayen die toen bij de betere beroepsrenners behoorde.
André was mijn wieleridool en ik heb steeds veel bewondering voor hem gehad.
Die ontmoeting vond plaats in het voormalige Belgisch Congo.
Ik ben nu zelf bijna 54 jaar en heb André na al die jaren terug ontmoet. Vorige woensdag 17/3/04 werd hij 73 jaar. Nog steeds is André actief als renner in zijn leeftijdscategorie en reed dit seizoen reeds drie wedstrijden waarvan hij er een won en twee tweede plaatsen behaalde.
Ik heb een ontzettende bewondering voor deze man die bovendien een zeer sympathiek man is en wens hem nog veel fietsgenot en een goede gezondheid toe.
Weinigen doen hem dit na.
Proficiat, André.”
Graag wel een vraagje aan de heer Van Thielen, indien hij dit leest: die ontmoeting in Belgisch Congo, was dat naar aanleiding van een wielerwedstrijd? Zou je daar dan nog wat meer over kunnen vertellen? Met dank bij voorbaat!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.