Armand Joseph (“Jef”) Jurion werd geboren in Sint-Pieters-Leeuw en begon op jonge leeftijd bij Ruisbroek FC te voetballen maar kreeg al gauw de kans om voor grotere clubs te gaan voetballen zoals Racing White uit Brussel. Uiteindelijk ging Jurion naar die andere Brusselse club, RSC Anderlecht.

Daar werd Jurion een vaste waarde en zelfs de grote leider van het team. De centrale middenvelder won dan ook in 1957 en 1962 de Gouden Schoen. Hij was de eerste speler van Anderlecht die ooit die trofee won.
Jurion, de voetballer met bril, viel vooral op door zijn technische kwaliteiten en zijn leiderscapaciteiten. Zo scoorde hij in 1962 tijdens de legendarische 1-0-overwinning van Anderlecht tegen het grote Real Madrid, prompt nadat Rik De Saedeleer vanaf zijn commentaarpositie had geroepen: “Jef, doe eens iets…” Door dat doelpunt kreeg Jurion de bijnaam Mister Europe want Anderlecht speelde in Madrid 3-3 gelijk en bleef dus Europees spelen.
In 1968, toen Jurion 31 jaar was, verliet Jurion het Astridpark en voegde zich bij ARA La Gantoise (zie bovenstaande foto). Daar verbleef Jurion vier seizoenen. Vervolgens ging hij als speler/trainer aan de slag bij Sporting Lokeren tot 1974 en promoveerde tweemaal op drie seizoenen waardoor Lokeren in eerste terechtkwam. Als trainer bracht hij ook SK Beveren in eerste afdeling. Jef Jurion speelde ook 64 keer voor de nationale ploeg van België en was goed voor 9 doelpunten.
Als trainer zorgden zijn omkooppraktijken in 1976 wel voor de degradatie uit de hoogste klasse van zijn toenmalige club RAA Louviéroise. Jurion woont tegenwoordig in Knokke. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.