« Duizend vlinders op het ritme van de vrijheid » heet het poëziespektakel van « voordrachtteam RijMaran ». Een programma van en voor mensen die, ik citeer, « willen ontkomen aan de dagelijkse tredmolen, mensen met hun zucht en zoektocht naar iets anders, naar het onbekende, het avontuur. Eindelijk eens vrij zijn ! »

In het begin werd gezegd dat het team de woorden aanbracht maar « voor het avontuur moet u zelf zorgen ». Dat was helaas maar al te waar want veel heb ik hier niet beleefd. Was daar vooreerst de tekstkeuze. Wat je dan als een soort centraal thema verwacht, het universele zoeken, zat er bitter weinig in. Geef mij tien willekeurige teksten en één willekeurig onderwerp en ik slaag er ook wel in een verantwoording te vinden waarom de teksten bij het thema passen.
Zo ging het hier dus ook. Kan me niet schelen wanneer je een boel boeiende gedichten zou nemen en die kris-kras in een programma uitsmeert, maar forceer dan geen verhaal.
Bovendien was het zootje teksten, van infantiel tot onbegrijpelijk genuanceerd, en met weinig respect voor de auteurs want het leek hier en daar nogal op een verknipte Snoek’s Almanak, een weinig boeiende aangelegenheid.
Gooi er nog een geforceerde bewegingsregie (Leo Laerenbergh) bovenop (er werd wat afgehuppeld op die scène) en dan nog drie op de zenuwen werkende vouwstoeltjes, ja dan blijft nog enkel de acteursprestatie. Hans Van Doorne mocht er zijn, Bie Borms mocht blijven hoewel zij de zo geprezen parlando nogal dramatisch liet trillen soms, en Fred Gesquière was er nu eenmaal. Muzikant Paul Ponsaers deed zijn goede best.
Weinig boeiend deze derde RijMaranproductie. En wanneer men dan in het programmaboekje nog durft beweren dat RijMaran « het enige voordrachtteam dat werkt met mensen uit het vak » is, zullen ze bij al die andere poëzietheaters hun lach wel kunnen inhouden. Of nog nooit over Theater Poëzien gehoord bijvoorbeeld ?

Referentie
Johan de Belie, Poëzie met Rijmaran, De Rode Vaan nr.6 van 1982

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.